banner249

“İş’te yemek keyfi “nde 30 yıl

AŞ-SAN CATERİNG SEKTÖRDE ÖNEMLİ BİR YERDE OLDUĞUNUN SORUMLULUĞUNU KALİTESİNE YANSITIYOR

“İş’te yemek keyfi “nde 30 yıl

Aş-San Catering’le toplu yemek sektöründe 30 yılını devirmeye hazırlanan başarılı iş adamlarımızdan Yüksel Güven, meslekte zirveye gelen sedqrüveni Gebze Gazetesine anlattı.  İş hayatıyla Erzincan’da daha yüksek okul  yıllarında tanışan Yüksel Güven, çok sevdiği bakır işleme sanatı ve ürünlerini satarken askerlik sebebi ile geldiği İstanbul’da önemli bir karar verme durumunda kaldı. Güven, kardeşi ile birlikte 1986 yılında Gebze’ye iş aramak için geldiğinde, o dönemin yemek sektöründe tek firmasını olan Rızık Yemek’te işe başlar. Burada hazır yemeğin tabiri caizse ilk-orta-lise tahsilini alan Güven, gelecek yıllarda bu firmaya ve kendisine bir büyük başarının kapıların açan Filiz Uçan’a minnet duyacaktı.
Güven burada kendi deyişiyle şoförlükten satış temsilciliğine kadar her işi yaptı, daha sonra yine bir esnaf arkadaşının telkinleri ile kendi işini kurmaya karar verdi ve !987 yılında Aş-San Yemek olarak, kardeşini de ortak ettiği firmasını açtı. Bundan sonrasını da Yüksel Güven’in ağzından dinleyelim;
 
Aş-San Yemek nasıl kuruldu? Hangi zorlukları yaşadınız? İsminizin bir hikayesi var mı?
“İnsanın kaybedecek şeyi olmayınca cesareti daha fazla oluyor. O yıllarda bizim de kaybedecek hiç bir şeyimiz yoktu. Sıfır noktasındaydık. Değil sermayemiz, yemek yapıp dağıtacak  aracımız bile yoktu. Abim ve ben ile birlikte toplam 5 kişi ile başladık. 16 Şubat 1987 tarihinde ilk müşterimizi kazandık. 16 personeli olan hemen yanımızdaki meşrubat firması ile anlaştık. Küçük bir firmayken, o da bizimle beraber  zaman içinde gelişti, büyüdü. ilişkimiz kopmadı ve hala onlara yemek yapmaya devam ediyoruz. Bizim için önemli kilometre taşıdır ilk göz ağrımız . Başka müşterileri kazanma döneminde referans olarak göğsümüzü gererek söyledik.
1988 yılında, küçük atölyeler, tamirciler, küçük oto tamircileri tipinde müşterilerimiz  çoğalınca, bir adım daha öteye gitmeye karar verdik. Daha büyük kurumsal firmaları hedefliyorduk. Ancak, karşımıza çıkan sorumlu: “Kurumsal referanslarınız” diye sorunca cevap veremiyorduk. Bu şekilde ilk bağlantımızı , bugün Barış mahallesinde ambalaj sektöründe yer alan büyük bir firma ile, unutamayacağım bir anısı da olan anlaşma ile yaptık.
O yıllarda araç yok, telefon ya da ofisimiz falan da yok. Ben elimde çanta dolaşıyorum. İş için yürüyerek görüşmelere gidiyorum. O günlerden birinde Barış mahallesinde Sarten firması var. Gebze’den minibüsle Anibal caddesine, ordan da yürüyerek  görüşmeye gittim. O dönemin genel müdürünün odası da dışarıya bakan bir konumda idi. İsmi de İlyas’tı hiç unutmam . Beyefendi beni görmüş. Kapıdaki görevliye müdürle görüşeceğimi söyledim. Adam beni görüştürmek istemedi. Ancak genel müdür beni camdan gördüğü için arayarak yukarı gelmemi söyledi. O gün büyük bir cesaret gelmişti bana. Yanına çıktım sohbet ettik. “Bize ne yapabilirsin” diye sordu. Ben de toplu yemeğinizi ben yapmak istiyorum. Eğer güvenir de işi verirseniz bu işi başarırım dedi. Müdür bey, § daha kendini getiremiyorsun, yemekleri nasıl getireceksin” diye sordu. O an aklıma geldi ve “ Araba kiralarım ama yine de getiririm” dedim. Bu cevaplar ve kendime güvenim hoşuna gitmiş olmalı, “ Bize telefonunu bırak işimiz olursa ararız” dedi. Oysa telefonumuz da yoktu. Komşumuz Bakkal Ali abinin telefonunu veriyorduk o da bizi çağırıp görüştürüyordu. Yine bu görüşmeden 10-15 gün sonra Ali amca telefonun var diye çağırdı. Gittim ve arayan Sarten’in o dönemki müdürüydü. Sizinle personelimizin yemek ihtiyacı için çalışmak istiyoruz dedi. Tabi ki çok sevindim. O gün, Aş-San için bir dönüm noktasıydı. Ve ben o günü ve Sarten’i hiç unutmadım ve hiç de mahcup etmedim. Uzun yıllar çalıştık kendileri ile.
Sonraki yıllar aynı tempoyla yeni ve istikrarlı müşteriler getirmeye başladık. Artık tanınmaya da başlamıştık. Zaman içinde referanslı müşterilerin oluşmasıyla Aşsan’ın hizmet kalitesi yayılmaya başlıyor ve bu defa kapı çalan yemek firmasıyken, kapısı çalınan ve aranan bir firma durumuna geliyoruz. Bu, işimize saygımızdan, işimize ve insana olan saygımızdan kaynaklanıyordu. Kaliteyi de ekleyince memnuniyet de artmış oluyordu. O dönem Çayırova’dan Gebze’ye kadar bu yol üstünde Holsan, Al San, Rotkimsan gibi firmalar vardı. Bizim ki de Aşsan olsun dedik, ordan esinlendik.
Halen Gebze ve İstinye’de tesislerimiz var.4 yıl önce Bulgaristan’da tesis açmıştık. O zaman metro inşaatında çalışan işçilerin toplu yemeğini vermek için bu tür bir tesis açtık. Ancak yabancı bir firma bizimle ortak olmak için teklif yaptı. Anlaşma yaptık. Bir süre onlarla devam ettik. Ancak geliş-gidiş sorun oldu. Fazla da zaman ayıramadığımız için, dışarıdan destek vermek koşulu ile  ortaklıktan ayrıldık.
Aş-San olarak bugün 30 yılı geride bırakacaksınız? Başarınızın ortak noktası nedir? Hangi özelliğinizden taviz vermediniz?
İlk yıllarımızda oluşturduğumuz ilkelermizden bugün dahi vazgeçmiş değiliz. Hepsinin ortak noktasında dürüstlük var. Müşteriye kaliteli hizmet kadar şeffalık da sunuyoruz ve her zaman yanında olduğumuzu hissettiriyoruz. Satıcılarımız ve tedarikçilerimizle ilişlkilerimizde de aynı prensip geçerlidir. Personelimiz, eğitimli, hakları ödenen, ışini düzgün yapan, hijyen ve temizliğe önem veren insanlardır. Onların, Aşsan’ı kendi işyerleri gibi benimsemelerini isteriz ve sağlarız. Bugüne kadar bu çizgiden şaşmadık. 30 yıldır bizimle çalışan emektarlarımız var. Emekli olup tekrar bizimle çalışmaya devam eden çalışanlarımız var. Kendimize, çalışanlarımıza, tedarikçilerimize, müşterilerimize ve devlete karşı dürüst olarak çalışmak  başarıyı mutlaka getiriyor.”
Aş-San’ın diğer iştirakleri nelerdir? Sektördeki yerinizi nasıl tanımlarsınız? Gelenekçi bir firma olmanız bugünlere gelmenizde etkili olmuşmudur?
Biz, 1987 yılından bu yana toplu yemek sektöründe olan bir firmayız. Yerinde yemek, taşıma yemek diye iki gurupta hizmet sağlıyoruz. Bunun dışında açılış organizasyonları, iş yemekleri, lansmanlar ve büyük kokteyller, düğün-nişan ve davetler de catering hizmetleri veriyoruz.  Gebze' deki tesislerimizin  yanı sıra, Avrupa yakasından gelen talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda 2003 yılında İstinye Fabrikamızı hizmete açtık .
Aş-san Catering , hizmet yapısı, kalitesi ve bünyesindeki yenilik ve gelişmeleriyle sektöründeki diğer firmalara öncü ve örnek olmuş, sektöründe ilk sıralara yükselmiştir.
Aydilimi markalı pastane ve cafe tarzı bir markamız daha var. Şu an tek şubemiz, İstanbul Göztepe İçerenköy’de
2016  yılı itibarı ile bulunduğumuz yer, bizim hedeflediğimiz yerdir. Bu sektörde ayrıcalıklı bir yerdeyiz. Her biri çok önemli firmalarla çalışıyoruz. Bir kısmına kendi mutfaklarında hizmet veriyoruz. Çoğunluğuna da taşıma sistemi ile yemek tedarik sağlıyoruz. Sandoz İlaç, Doğuş Holding, Deva iİaç, Alarko gibi uzun yıllar çalıştığımız ve karşılıklı memnuniyete dayalı firmalarla iş yapıyoruz.  
Biz butik iş yapıyoruz. Bizimle aynı yıllarda kurulan ve bizden çok daha yüksek kapasitede üretim yapan pek çok firma var. Biz prensip olarak işimizin özünde kalmak istedik. Çok büyümek yerine kontrollü gelişmek, sağlam adımlarla ilerlemek istedik. Biz nereden nereye geldiğimizi hiç bir zaman unutmadık. Çalışanlarımız da öyle. Sürekli eleman değiştirmeyiz. Çalıflanlarımız ailemizin bir parçası olduklarını hissederek çalışır, sahiplenir. Sektörün iyi ve önemli bir firmasında çalıştıklarını bilirler.
Bugün bulunduğumuz nokta tesadüf değildir. Bilerek, sabırla, emek ve çokça alınteri dökerek geldik. Geleneklerimiz elbette önemli. Asla taviz vermedik. Nereden geldiğimiz asla unutmadık. Sağam gövdeli bir ağaç olan Aşsan, köklerine hiç uzak kalmadı.
Dünden aldığımız güç ve güvenle, bugünü çok iyi analiz eden ve yarına projeleriyle çoktan hazır olan Aşsan yolunu çizmiş, planını yapmış  ve  yarın nerede olacağımızı şimdiden öngörebiliyoruz.
Sektörün geldiği noktayı değerlendirebilirmisiniz?  Aşsan’ın 2017 hedefleri nelerdir?
Bugün, dört tencere, iki ocakla  ile bu işe başlanmaz.Bunu iyi biliyoruz.  Sektör çok büyüdü. Bunun yanı sıra merdiven altı firmalar da çoğaldı. Rekabet ederken bu tür firmaları da göz ardı edemiyoruz. Ağabeyim ve ben, bu yola çıkarken önceliğimize para ve kar koymadık. Elbette ticari bir firmayız ve asıl hedefimiz para kazanmak. Ama bu farklı bir bakış açısıdır. Biz uzun vadeli baktık, çalışmalarımızı ona göre planladık. Kazanç kendiliğinden geldi.
Aşsan olarak , müşteri ve personelimizle olduğu gibi tedarikçilerimizle de uzun soluklu çalışmaya özen gösteriyoruz. Kalite kriterlerimizi sağlayan firmaları kolay kolay değiştirmiyoruz ama uygun standartta alternatiflerini de oluşturmayı ihmal etmiyoruz.
 
Hedeflerimiz, kuruluş çizgimizle aynı. Kurulduğu günden bugüne kalitesinden ödün vermeden, temel prensibi müşteri memnuniyeti olan firmamız, insana olan saygı ve sevgisiyle hizmet vermeye gelecek yıllarda da devam edecektir.
 
Sosyal sorumluluk projeleriniz de var. Bazı Gastronomi okullarının mutfaklarını yapmışsınız. Orada eğitim alan ahçılara destek oluyorsunuz. Aş – San Akademi ‘den bahsedermisiniz?
Aş-San Akademi adında bir sosyal oluşum yaptık. Burada müşterilerimiz çalışanları özellikle bayanlar başvuru yapıyor ve bizim kendi bünyemizde oluşturmuş olduğumuz pasta-börek ve çeşitlerinin öğretildiği kurslara katılım sağlıyorlar. Özel bir ekip oluşturduk bu konuda. O ekibimizle beraber burada kurslarımız da bilgi ediniyor, uygulama yapabiliyorlar.
Ayrıca bazı Turizm Otelcilik okulları ile anlaştık. Onların mutfa oluşumlarına katkı verdik. Orada yetişen ahçı adaylarımız teorik bilgileri okullarında edinirken , pratik ve uygulama eğitimlerini de bizim tesislerimizde yapmalarını sağlıyoruz. Bu uygulama ile mezun olun ahcılarımızı bünyemizde de değerlendiriyoruz. Aş-San Akademi’yi önümüzdeki yıllarda da daha da aktif hale getireceğiz.
Sayın Güven, bu keyifli söyleşi için Gebze Gazetesi olarak teşekkür ediyoruz.
Ben ve Aş-San ailesi olarak biz teşekkür ediyoruz. Yayın hayatınızdaki başarıların devamını diliyorum.

 
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.