banner243

HASTALIKLARIN NEDENİ SAĞLIKSIZ BAĞIRSAKLAR OLABİLİR!


Dyt. Hilal Batmaz

Dyt. Hilal Batmaz

16 Aralık 2016, 10:22

Sağlık problemlerin giderilmesinde sağlıklı bir barsak florası önemlidir. Araştırmacılar vücutlarında yeterli sayıda yararlı bakteriye sahip olan insanların hastalıklara daha az yakalandığını bildirmişlerdir. Bunun sebebi, yararlı bakterilerin vücut yüzeylerine yerleşerek hastalık yapan mikropların hastalık yapmalarını önleyecek bariyerler oluşturmalarıdır. Böylece zararlı bakteriler faydalı bakteriler tarafından etkisiz hale getirilir ve bu vücut yüzeylerinde üreyemezler. Barsaklarınızda yeterli sayıda yararlı bakteri yoksa kilo ile ilgili problemler de yaşayabilirsiniz.
BARSAK SAĞLIĞI İÇİN PREBİYOTİK VE PROBİYOTİKLERİN KULLANIMI
Probiyotik; ağız yoluyla alındığında vücuda faydalı etkiler sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Bunlara en iyi örnek yoğurt, kefir ve tarhanadır. Prebiyotik ise sindirilmeyen ancak barsakta fermente olan ve kolondaki yararlı bakterilerin çoğalmasını ve etkinliğini olumlu yönde etkileyerek aynı zamanda konağın sağlığını da iyileştiren besin öğeleridir. En iyi prebiyotik kaynakları soğan, sarımsak, kurubaklagil, yer elması, muz, elma, sebze, tam tahıllı ürünler ve kepek, yulaf gibi besinlerdir.
PROBİYOTİKLERİN VÜCUTTAKİ GÖREVLERİ
Sindirim enzimlerinin yapımını artırır.
Barsakta K vitamini, B12 vitamini, niasin, biotin gibi vitaminlerin sentezini yapar.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
İshal ve kabızlığı önler.
Mutluluk hormonu salgılanmasını artırarak depresyonu önler.
Zararlı bakterileri etkisiz hale getirir ve barsak duvarını korur.
Toksinlerin kan dolaşımına geçişini engeller.
İdrar yolu iltihaplarını önler.
Böbrek taşlarının oluşumunu azaltır.
Kolon kanserine karşı korur.
Alerjileri önler.
Sağlıklı bir vücut için sağlıklı bir barsak şarttır. Peki sağlıklı bir barsak için neler yapmalısınız;
Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçının. Doktor reçetesi olmadan antibiyotik kullanmayın.
Glisemik indeksi yüksek besinleri diyetinizden çıkarın. ( Bal, reçel, şeker, çikolata, şerbetli tatlı, şekerli içecekler vs..)
Unlu ve şekerli gıdaları azaltın.
Her gün süt, yoğurt, kefir gibi probiyotik kaynaklarından tüketin.
Bol taze sebze ve meyve tüketin. Bunlar iyi prebiyotik kaynaklarıdır.
Posadan zengin beslenin. Bol lifli gıdalar tüketin.
Tam tahıllı gıdalar tüketin.
Alkol tüketmeyin.
Gereksiz ağrı kesici kullanmayın.
Paketlenmiş gıdaların sık kullanımından kaçının.
Stresten uzak durun.
 
Eğer sık tekrar eden kabızlık ya da ishal gibi durumlarınız varsa, kilo ile ilgili problemler yaşıyorsanız, sürekli yorgun ve bitkinseniz, gaz şikayetiniz varsa en yakın zamanda bir sağlık muayenesinden geçmelisiniz. Doktorunuzun koyacağı teşhisle ve diyetisyenin de bu ekibe dahil olduğu bir tedavi-beslenme programıyla sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz.

https://www.facebook.com/diyetisyenhilalbatmaz/?fref=ts
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.