Çelik’e “Hünkar” çağrısı!
Gebzeliler, “Fatih’in Fermanları” kitabını hazırlayan, her yıl düzenlenen “Hünkar’a Vefa” programlarının hazırlanmasına katkı sunan tarihçi Mehmet Çelik’den Hünkar Çayırı için devreye girmesini istiyor. Çelik, daha önce Gebze’deki konuşmalarında Fatih’in vefat ettiği bu toprakların önemli olduğunu belirterek “Gebze, Fatih ile anılmalı.”ifadelerini kullanmıştı.
ANKA Teknoloji Üniversitesi Rektörü, Tarihçi-Yazar Prof.Dr. Mehmet Çelik ismini Gebze’de neredeyse tanımayan yoktur. Gebze Belediyesi’nin “Hünkara Vefa” organizasyonu kapsamında birlikte çalışma yürüttüğü, son 6 yıldır gerek konferanslar gerekse Fatih’i Anma etkinlikleriyle sık sık Gebzelilerle buluşan ve Gebze Belediyesi’nin “Fatih’in fermanları” kitabını hazırlayan Mehmet Çelik’in Hünkar Çayırı’nın satılmasına karşı şimdilik sessiz. Ama Gebzeliler Çelşik’den bu konuda çalışma yapmasını bekliyor. Zira Hünkar Çayırı’nın önemini en iyi bilen isimlerin başına Mehmet Çelik geliyor.

TARİH SİZE SORUMLULUK YÜKLEDİ
Gebzeliler, Fatih’in fermanları kitabını hazırlayan Mehmet Çelik’den bu konuda da devreye girmesini istediler. Daha önce Gebzelilere Hünkar Çayırı’nı anlatan Çelik, Fatih Sultan Mehmet’in vefat ettiği bu toprakların önemli olduğunu belirterek Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’e hitaben “Tarih size büyük bir sorumluluk yüklüyor. İstanbul’un fethi buradan başlamalı, ulusal bir çapa dönüştürülmeli. Gebze, Fatih ile anılmalı. İstanbul’a gelen turistler, buraya da gelmeli, bunun gelecekte gerçekleşeceğine inanıyorum. Tarih bir milletin hafızasıdır. Bu milli hafızamızın çıkış noktası Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul’un fethi hadisesidir. 1500 yıllık bir imparatorluğa son veren ve Ortaçağ’ı kapatan Fatih’in Osmanlı’da da özel bir yeri vardır. Şehirlere kimlik kazandıran tarihi dokuları ve miraslarıdır. Cihan padişahı Fatih’in bu topraklara vefatı Gebze’nin tarihi kimliğinin en önemli yapı taşıdır. Bunu ortaya çıkaran ve her yıl düzenlediği anma etkinlikleriyle tarihe sahip çıkan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’i bir kez daha kutlarım “ifadelerini kullanmıştı.
KENTE KİMLİK KAZANDIRIR
Fatih’i anma etkinlikleriyle ilgili konuşan Prof. Dr. Mehmet Çelik; Cihan padişahı Fatih Sultan Mehmet’in vefa ettiği yerde, Gebze’de böylesi kapsamlı programlarla anılmasını kente tarihi bir kimlik kazandırılması açısından önemli olduğunu vurguladı. Fatih Sultan Mehmet’in örnek devlet adamlığı anlayış ve hayatına ilişkin bilgileri de tarihi konulara meraklı Gebzelilerle paylaşan Çelik, “Anadolu’da Türk birliğini sağlayan, Osmanlı’nın tam anlamıyla bir imparatorluk olmasını sağlayan da cihan padişahı Fatih Sultan Mehmet olmuştur” demişti. Ömür KAVRAN