BIR DAVET HİKÂYESİ
“Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.” (Ebû Dâvud, Libâs, 4/4031)
Yedi hristiyan,bir danaya ortak olmadıkça bir çam ağacı süslemem … Necip Fazıl Kısakürek
Bir hadis ve bir güzel söz ışığında anladığınız üzere konu; yılbaşı…Her konuya susan müslümanlar neden bu konuda konuşuyor diyorlar. Müslüman her konuya susan değildir emin olun.Allah Rasulü (S.A.V) “Din nasihattir” buyuruyor. Ve dinimizde iyiliğe teşvik,kötülükten sakındırmak aynı namaz gibi farzdır.
Müslüman yaşam tarzını inandığı dine göre tanzim eder.Özel gün ve geceleri,kutlamanın adabı,hatta temizlik adabına kadar tüm detayları dahi incelikle öğretir dinimiz.Hiç bir Yahudi ya da Hristiyan’ın hicri yıl başı,kandil ya da Kurban bayramı kutladığını gördünüz mü?Saçma diyorsunuz eminim. Peki bizim yeni yıl hazırlıklarına “sadece yeni yıl giriyor,ona seviniyorum” deyişimiz nasıl açıklanır?Sadece yeni yıl giriyor diye gayri müslimler gibi ağaçlar süsleniyor,hediyeler alınıyor,hindi olmazsa olmaz,eğlence şanındandır zaten!!!Peki bizi onlardan ayıran bir fark var mı dersiniz?
Efendimiz kime benzerseniz ondansınız diyerek sınırı belirliyor.
Yılbaşı kutlarım ben!!Ama Müslüman’ım…
Dedikodu değil canım olanı konuşuyorum! Ama Müslüman’ım …
Faiz değil ki bu! Ama Müslüman’ım…
Canım kalp kırmak değil bu ben dobrayım!Ama Müslüman’ım …
Namaz kılmıyorum ama Müslüman’ım…
Ne var içki içiyorsam,ben Müslüman’ım…
Annem/babam bana karışamaz ama ben Müslüman’ım…
Hacca gitmek Araplar’a para yedirmek,gitmem…Ama ben Müslümanım!
Tabi yersen…Böyle Müslümanlık olursa!!!
İman ettiğin dinin gereklerini yapmak ya da yapmamak kul ile Allah arasındadır ve Allah dilerse yapılamayanı bağışlar. Ancak dinde var olan sınırı ihlâl ederken,”böyle de olur” demek inanca zarar verir.
Her dinin bir ritüeli vardır ve onları kabul ederseniz,yaşama çabanız varsa o dinin mensubusunuz demektir…Aksi halde,kendinizce bir dinin tam ortasındasınız !!!
Kabul ettiğimiz dinin sınırları belirlidir.Bir okulun,bir kurumun çalışanı iseniz,oraya ait kurallara uymanız gerekir.Kafanıza göre paydos edemez,öğle arasını uzatamazsınız.Aksi takdirde kurumla ilişiğiniz kesilir.Bir kurumun bile kuralı ve kurala uymayana yaptırımı varken…Allah’ın kanunlarında ise dopdolu bir merhamet vardır. Son nefese kadar ,her an verilmiş yepyeni bir fırsattır. Hataya düşsek dahi,tevbe kapısı her an açık bekler…Çünkü O affedicidir ve kullarına çok merhamet eder.Seven sevdiğini hoşnut etme çabasındadır.O halde biz nefsimizi mi seviyoruz ki sadece onun arzularına göre yaşıyoruz?
Milâdi yılın bitimi bizim için sadece ömürden bir yaprak eksilişinden ibarettir. Bu sebeple inandığımız dinin dışındakilere benzememek için bu geceyi kulca geçirip,o gece için hazırlanan herşeyden uzak kalmayı teklif ederek tüm okuyucuları Allah’ın rızasına davet ediyorum…Sözüm inandım diyene,inanmayanın zaten bayramı!
Kutlama mı istiyoruz illâ ki!Kandiller,bayramlar,hicrî yılbaşı gibi zamanlarda abartın kulluğa yaraşır şekilde…Bizim olanda coşku yakışır.
Allah’ım ömrümüzü rızana uygun geçirmeyi hepimize lutfet…Amin
Baki hürmet ve dua ile kıymetli dostlar…