TOKİ’den borç iddialarına yanıt
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, İdare’nin borçlarını ödemediği ve banka hesaplarında onlarca haciz kararı biriktiği iddiasını yalanlayarak “Site yönetimleri tarafından yapılan mal ve hizmet alımından kaynaklı icra takipleri sebebiyle alınan haciz kararlarıyla TOKİ’nin herhangi bir ilgisi ve sorumluluğu bulunmamaktadır.” açıklamasını yaptı.
TOKİ’NİN KAMU HAZNEDARLIĞI TEBLİĞİ’NE TABİ
TOKİ Başkanlığı, bir basın organında yer alan “TOKİ’nin kasasındaki şüpheli işler” başlıklı yazıda yer verilen iddialar üzerine yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada, haberde konu edilen araçla ilgili yapılan incelemede TOKİ’ye ait böyle bir araca rastlanmadığı dolayısıyla TOKİ’ye ait olmayan araç üzerindeki haciz işlemlerinde TOKİ’nin borçlu olmasının da söz konusu edilemeyeceği belirtildi. Aynı yazıda birçok özel bankaya atıfta bulunularak TOKİ’nin bazı bankalardaki hesaplarında hiç para olmadığı ya da bazılarında çok cüzi paraların bulunduğu, bunların da üzerinde haciz olduğu iddiasına yer verildiği ifade edilen açıklamada, TOKİ’nin Kamu Haznedarlığı Tebliği’ne tabi olduğu, tebliğ uyarınca devlet bankaları ile çalıştığı, özel bankalarda mevduat hesabı bulunmadığı bildirildi.
BORCUN ÖDENEMEMESİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR
Açıklamada, idarenin tüm ödemelerini Ziraat Bankası aracılığıyla gerçekleştirdiği vurgulandı. Toplu Konut İdaresinin, bu yılın 8 ayında toplam 40 milyar TL ödeme yaptığı, bu tutarın yıl sonu itibarıyla 75 milyar liraya ulaşacağı kaydedilen açıklamada, “Bu doğrultuda yazıda iddia edilen 99 bin 845 TL borcun ödenememesi söz konusu değildir. Zaten hesaplarında haciz olan bir kurumun bu ödemeleri de yapıyor olması mümkün değildir. İdaremiz hem güncel taahhütlerinden kaynaklanan ödemelerini zamanında yapmakta hem de 1970’li yıllara dayanan ve kendisine devredilen kurum ve kuruluşların da ödemelerini düzenli olarak yapmaktadır.” ifadesine yer verildi.