Tofaş ve Renault’tan sonra Ford’da duruyor!


Ford Otomotiv, Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında mikroçip kullanımının yoğun olduğu bazı parçaların yurt dışından tedarikinde yaşanan sıkıntılar otomotiv  sektörünü etkilemeye devam ediyor.


Tofaş ve Renault’tan sonra Ford’da duruyor!

Ford Otomotiv Sanayi AŞ’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, 2020 yılı ilk çeyreğinden itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrasında birçok sektörün elektronik bileşenlere (mikroçip) artan talepleri nedeniyle, özellikle otomotiv sektöründe son yıllarda daha da yoğun kullanılmaya başlanan araç içi elektronik bileşenlerin tedarikinde sıkıntılar yaşandığı belirtildi.

Açıklamada, şirketin ana ortağı Ford Motor Company’nin küresel tedarikçileri ile sorunun çözümüne ve ana üretim hatlarına öncelik vererek elektronik bileşenlere ait materyallerin verimli şekilde kullanmasını sağlamaya çalıştığı vurgulanarak, şirket olarak, tedarikçilerle birlikte gerekli planlamaların yapıldığı ve tedarik sıkıntısının olası etkilerinin en aza indirildiği ifade edildi.

KAP AÇIKLAMASINDA ŞU İFADELERE YER VERİLDİ:

“Bu kapsamda, Kocaeli yerleşkemizde yer alan Gölcük ve Yeniköy fabrikalarımızda mikroçip kullanımının yoğun olduğu bazı parçaların yurt dışından tedarikinde yaşanan kısıtlar nedeniyle üretime 3 Nisan 2021’den 9 Nisan 2021 tarihine kadar altı gün süreyle ara verilecektir. Kamuya açıklanan 2021 yılı üretim ve satış adet tahminlerimizi etkilemesi beklenmeyen söz konusu üretim duruşu süresince bakım ve üretim hatlarının yeni yatırımlara hazırlık amacıyla yeniden düzenlenmesi çalışmaları devam edecektir.”

OYAK VE TOFAŞ DA ÜRETİMİ DURDURMUŞTU

Bursa’da üretim yapan Oyak Renault 15-22 Mart arası üretimlerini durdurduğunu daha önce açıklamıştı. Yine Bursa’da üretim yapan  Tofaş ise 19 Mart 2021 akşamı mesai bitiminde  durdurduğu üretimini  5 Nisan 2021 tarihine kadar sürdürme kararı almıştı. Küresel çip darboğazı, otomotiv sektörünün en önemli satış kanalı bayilerdeki stokları da etkiliyor ve sektör analistleri tüketicilerin önümüzdeki dönemde “daha yüksek fiyatlar, daha az model ve daha uzun bekleme süreleri” ile karşı karşıya kalacağını söylüyor.

Tofaş ve Renault’tan sonra Ford’da duruyor!