Kocaeli’den Tokyo’ya: Uluslararası Deprem Konferansı’na Katılım

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, Tokyo’da düzenlenen Japon Ulusal Yer Bilimleri Konferansı – 2024’e katılarak önemli bir çalışmayı uluslararası platformda tanıttı.
Geçtiğimiz yıl Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokol sonucunda başlatılan çalışma, Kocaeli’nin Dirençli Şehirler kapsamında afete hazırlık sürecinde yaptığı Yapı Envanteri projesini dünyaya tanıtmayı amaçlıyor. Bu çalışma, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi ve Kocaeli Üniversitesi’nin ortak iş birliği ile gerçekleştirilmiştir. Amacı ise 1999 Gölcük Depremi’ne maruz kalmış yapı stokunun hızlı değerlendirme teknikleri ile incelenmesi ve bölgesel risk değerlendirmesi yapılmasıdır. Mevcut binaların deprem güvenliği, Sokak Tarama Yöntemi-Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslar (RYTEİE-2019) uygulanarak tespit edilmiştir.
Konferansa, İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Yaruk ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkan V. Serkan Simavlı katılım sağladı. Dünya çapında seçkin üniversiteler ve 80’den fazla ülkeden katılımcıların yer aldığı konferansta, Kocaeli’nin çalışmaları video gösterimi, sözlü sunum ve poster sunumu ile tanıtıldı.
Türkiye’den katılım sağlayan diğer kurumlar ise Kandilli Rasathanesi ve Gebze Teknik Üniversitesi oldu. Gebze Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Akbaş, Prof. Dr. Selçuk Toprak, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Anıl Dindar ve Dr. Öğr. Üyesi Ceren Özer Sözdinler şehir adına yapılan bilimsel çalışmaları sundu. Ayrıca, Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel de ülkemizi temsilen katılım sağladı ve sunum yaptı.