Gül Bolulu’nun “Doku Renk ve İzler” Tekstil Lif Sanatı Sergisi Kocaeli’de Açıldı

Gebze, Kocaeli – Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, “Doku Renk ve İzler” adlı sergiyi Dünya Sanat Günü’nde sanatseverlerle buluşturdu. Seka Sanat İhtisas Merkezi’nde açılan bu özel sergi, ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.
DÜNYA SANAT GÜNÜ’NE ANLAM KATAN ÇALIŞMA
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, “Sanayi Kenti Kocaeli” imajını sürdürürken, gerçekleştirdiği kültürel ve sanatsal etkinliklerle kenti bir sanat merkezi haline getirme hedefi doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde, Dünya Sanat Günü’ne özel anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapıldı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Gül Bolulu’nun “Doku Renk ve İzler” başlıklı Tekstil Lif Sanat Sergisi, Seka Sanat İhtisas Merkezi’nde kapılarını açtı. Doğa ile iç içe olan, geleneksel tekstil üretim biçimlerini doğanın uyumuyla harmanlayan eserlerden oluşan sergi, barındırdığı insan hikâyeleri ve hafızasıyla Dünya Sanat Günü’ne farklı bir boyut kazandırdı.
SERGİ ÖNCESİNDE SÖYLEŞİ DÜZENLENDİ
Serginin açılışı öncesinde sanatçı Gül Bolulu, katılımcılarla bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşiye çok sayıda sanatseverin yanı sıra Bolulu’nun hocası Prof. Günay Atalayer ile Marmara ve Kocaeli üniversitelerinden akademisyenler katılım gösterdi. Gül Bolulu, söyleşi sırasında Türkiye’nin farklı şehirlerinde açtığı sergiler ve bu sergilerdeki eserlerinde kullandığı teknikler hakkında detaylı bilgiler verdi. Barkovizyon eşliğinde eserlerini izleyicilerle paylaşan Bolulu, doğal malzemelerle yapılan çalışmaların zamanla bozulmadan kalmasının doğanın bir nimeti olduğunu vurguladı. Sanatçı, özellikle Dokunmuş Ağaçlar Projesi’ndeki eserlerine değinerek, projenin amacının ağaçların insanlık için taşıdığı öneme dikkat çekmek olduğunu belirtti.
HER AĞACA BİR HUMBABA LAZIM
Söyleşide, sanatçının çalışmalarını sürdürdüğü “Dokuma Grubu” da gündeme geldi. Gül Bolulu, bu grup içindeki bir çalışmasında kenevir ve keten malzemelerini kullanarak Sümer Mitolojisi’nde yer alan Humbaba karakterini dokuduğunu dile getirdi. Dev bir canavara benzeyen, ağaçları koruduğuna inanılan insan biçimli figür Humbaba’nın önemine dikkat çeken sanatçı, “3 metrelik bir eser olmuştu. Keten ve kenevir malzemesini kullanarak dokudum” şeklinde konuştu. Çalışmayı barkovizyonda gösteren Bolulu’ya konuklar, “Ağaç ve ormanların korunması için her ormana bir Humbaba gerekiyor” yorumunda bulundu. Söyleşinin sonunda Kocaeli Bölge Tiyatrosu’nun kurucusu Burhan Akçin, lif sanatının insan ve halkla iç içe bir sanat olduğunu belirterek, hayata geçirdiği eserler için Gül Bolulu’ya teşekkürlerini sundu. Akçin, sanatçıya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çiçeğini takdim ederek başarılarının devamını diledi. Kocaeli Sanat Galerileri Şefi Ümran Şirin de, Sanat Günü’nde kendileriyle birlikte olduğu için sanatçı Gül Bolulu’ya teşekkürlerini iletti.
GÜL BOLULU’DAN BAŞKAN BÜYÜKAKIN’A TEŞEKKÜR
Söyleşinin ardından Seka Sanat İhtisas Merkezi’nin sergi salonunda açılış törenine geçildi. Burada konuklara hitaben bir konuşma yapan Gül Bolulu, eserlerini Kocaelili sanatseverlerle buluşturma imkanı tanıyan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a teşekkürlerini iletti. Bolulu’ya teşekkür çiçeğini, konuklar arasında yer alan hocası Prof. Günay Atalayer takdim etti. Prof. Atalayer, öğrencisiyle gurur duyduğunu ifade ederken, tüm sanatseverlerin Dünya Sanat Günü’nü kutladı.
32 ESER, MİTOLOJİK KAHRAMANLAR
“Zamanın Lifleri” başlıklı bu sergide, içinde birbirinden önemli mitolojik kahramanların betimlendiği toplam 32 eser yer alıyor. Keten, kenevir ve doğanın sunduğu çeşitli malzemelerin kullanımıyla şekillenen sergi, 3 Mayıs Pazar gününe kadar, Pazartesi günleri hariç, 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Zamanın içinde şekillenen öykülerin liflerle dokunduğu bu özel sergi, Seka Sanat İhtisas Merkezi’nde tüm sanatseverleri bekliyor.