TÜBİTAK’tan Yapay Zeka Ekosistemine Yeni Modelli Destek
Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı Sözleşme İmza Töreni İstanbul Ticaret Odası Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nde gerçekleşti. 2022 yılı içerisinde TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından ilk defa açılan “Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı” sonucunda desteklenmeye değer bulunan projeler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katıldığı törende açıklandı.
“TÜM PAYDAŞLARI HAREKETE GEÇİRECEK YENİ BİR YAKLAŞIMA İHTİYACIMIZ VAR”
Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Ortaya koyduğumuz stratejilerimiz ile küresel ölçekte değer üreten sürdürülebilir bir yapay zeka ekosistemi inşa etmek istiyoruz. Dolayısıyla kamu, sanayi, akademi ve girişimciler arasındaki çok paydaşlı iş birliğini en üst seviyede gerçekleştirmemiz gerekiyor. Söz konusu ekosistemi geliştirebilmek için tüm paydaşları aynı anda harekete geçirecek yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu tespit ettik. İşte bunun için bu yıl yepyeni bir destek modeli olarak kurguladığımız Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısını başlattık.” açıklamasında bulundu.
“YAPAY ZEKA ENSTİTÜMÜZÜ DEVREYE SOKTUK”
Törenin açılış konuşmasını TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yaptı. Mandal, “Sürece başlarken TÜBİTAK olarak sadece fonlayıcı olarak değil geniş yelpazede katkı vermek isteğimizi ortaya koyduk ve süreçte arayüz görevi yapacak Yapay Zeka Enstitümüzü devreye soktuk. Üniversiteler, araştırma kurumları, tedarikçi ve müşteri firmalarımızla birlikte yeni bir model ortaya koyduk.” ifadelerini kullandı.
ÇAĞRI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Kısa zamanda yoğun ilgi gören çağrıya, toplam 22 konsorsiyum başvurdu. Alanında uzman, çoklu hakem heyetlerinin değerlendirmelerinden sonra 10 konsorsiyum projesi kabul aldı. Bunlardan 7’si Akıllı Üretim Sistemleri, 1’i Finans Teknolojileri, 1’i Akıllı Tarım, Gıda ve Hayvancılık ve 1’i de İklim Değişikliği Etkileri tematik alanlarında oldu.