Çocuklar sağlıkla gülsün!


Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa işbirliği yaparak okullarda öğrencilerin tedavisinde kullandığı florürlü vernik uygulaması Darıca’da da uygulanmaya devam ediyor.


Çocuklar sağlıkla gülsün!

Darıca İlçe Sağlık Müdürlüğü personellerince yapılan Ağız Diş Sağlığı Projesi, sağlıklı dişlere sahip olmak için önce diş çürüklerini tedavi etmek ve diş minesinin güçlendirmek gerektiğini bildiriliyor. Özellikle okul öncesi çocuklarda florürlü vernikler uygulanmasına dikkat çektiklerini belirten Darıca İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu şöyle konuştu: “ Flor dozu kaçırılmadığı sürece zararlı değildir. Dişler için koruyucu önlem olarak güvenilir bir şekilde kullanılabilir. Ayrıca diş macunlarında bulunan florür oranı düzenli olarak kullanılması nedeniyle beyinde hasara yol açmaz. Dozları ayarlandığı takdirde diş sağlığı için florür içeren macun kullanabilir ve okullarda vernik uygulamasını yaptırabiliriz.”

FLORÜRLÜ VERNİK NEDİR?

Dünya genelinde yarım yüzyılı aşkın bir süredir florür diş çürümelerini önlemek için lokal ve sistemik uygulamalarla içme suları, süt, tuz, diş macunları, ağız temizlik ürünleri ve gıda takviyelerinde kullanılıyor.

FLORÜRLÜ VERNİK ZARARLARI VE RİSKİ

Florür vernik uygulamasının zararı olmadığı gibi oldukça güvenli bir uygulamadır. Diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede kuruyup sertleştiğinden yutma ve flor toksisite riski yok denecek kadar azdır. Diş çürüklerini yüzde 30- 40 oranında azaltır. Bu sebeple çocuklarda güvenle kullanılabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başta olmak üzere dünyanın önde gelen sağlık kuruluşları tarafından florürürün önemli bir mineral olduğu, özellikle çocuklarda diş minesini güçlendirerek dişleri çürümelere karşı koruduğu bildiriliyor.

FLORÜRLÜ VERNİK UYGULAMASINDAN SONRA NE YAPMALI

Uygulamadan sonra 30 dakika süre içinde hiçbir şey yiyip içilmemeli, sonrasında da 4 saat sert ve sıcak yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Florür vernik uygulandığı gün dişler fırçalanamamalı, ertesi gün düzenli olarak fırçalanmaya devam edilmelidir. Bu uygulama 6 ayda bir hekim kontrolü ile yapılmalıdır. Çağla Yılmaz

Çocuklar sağlıkla gülsün!