Anasayfa > Asayiş  >  Kocaeli İzmit Kuyumcu Dolandırıcılığı Davası Sonuçlandı: 4 Sanığa Toplam 254 Yıl Hapis

Kocaeli İzmit Kuyumcu Dolandırıcılığı Davası Sonuçlandı: 4 Sanığa Toplam 254 Yıl Hapis



KOCAELİ KUYUMCU DOLANDIRICILIĞI DAVASINDA YENİ KARAR: SANIKLARA TOPLAM 254 YIL HAPİS

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde 2014 yılında çok sayıda kişinin mağdur edildiği iddiasıyla açılan kuyumcu dolandırıcılığı davasında karar açıklandı. Yeniden görülen davada 4 sanık, 78 müştekiye yönelik eylemleri nedeniyle toplamda 254 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

OLAYIN GEÇMİŞİ VE İDDİALAR

İzmit’te 2014 yılının haziran ayında vatandaşlara altın ve para cinsinden faiz ödemesi yaparken işleri bozulan ve dükkanı kapatarak kayıplara karıştığı belirtilen sanıklar Cemalettin Albayrak, Turgut Tüysüz, Cengiz Tüysüz ve Yüksel Hancızade hakkında dava açılmıştı. Bu dava, daha önce verilen kararın bozulmasının ardından Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görüldü.

DURUŞMA DETAYLARI VE SAVUNMALAR

Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Cengiz Tüysüz, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılım sağladı. Diğer tutuksuz sanıkların katılmadığı duruşmada, mağdurlar ve taraf avukatları salonda hazır bulundu. Cumhuriyet savcısı mütalaasında; sanıklar hakkında her ne kadar bir kısım müştekiye karşı “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla dava açılmış olsa da eylemin “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, sanıkların 78 kez ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep etti. Mütalaaya karşı söz hakkı verilen sanık Cengiz Tüysüz ise “Suçsuzum, ben sadece çalışanım. Bana ne şekilde işlem yap dedilerse onu yaptım” diyerek beraatini istedi.

MAHKEMEDEN TOPLAM 254 YIL HAPİS CEZASI KARARI

Mahkeme heyeti, 4 sanığın 78 müştekiye yönelik “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçunu işlediğine hükmetti. Bu kapsamda, her bir sanığa ayrı ayrı 63 yıl 6 ay hapis ve 28 bin 400 TL adli para cezası verilmesine karar verildi. Böylece 4 sanık hakkında toplamda 254 yıl hapis cezası kararı çıkmış oldu. Heyet ayrıca, sanıkların mevcut tutuksuz yargılanma hallerinin devamına hükmetti.

DAVA İSTİNAFTAN GERİ DÖNMÜŞTÜ

Daha önce, 25 Eylül 2025 tarihinde görülen davada mahkeme heyeti, 4 sanığa 80’er yıl hapis cezası vermişti. Ancak bazı müştekilerin itirazı üzerine dosya Bölge Adliye Mahkemesi’ne (BAM) taşınmıştı. İstinaf mahkemesi, 4 sanığın 78 müştekiye yönelik kararını bozarak dosyayı yeniden görülmesi için yerel mahkemeye geri göndermişti.


Sıradaki Habere Kaydır