Almanya’da ÜFE rekor kırdı, Kanca sektörü uyardı
Almanya’da ÜFE rekor kırdı, Kanca sektörü uyardı
EUROFORGE Yönetim Kurulu Başkanı, TOSB Başkanvekili ve KANCA Dövme Çelik ve Ev Aletler Genel Müdürü Alper Kanca, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke Almanya ile ilgili sosyal medya hesabından çarpıcı bir uyarı yaptı. Almanya’nın üretici fiyat yıllık artış hızında rekor kırdığını, Temmuz ayının ardından geçtiğimiz ay da yıllık bazda tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğünü aktaran Kanca, “Almanya da Üretici Fiyatları ( ÜFE) Ağustos itibarı ile % 45,8 artmış. 1949 yılından beri böyle bir rakam görülmemişti. Beklenti % 37-38 iken , bu şekilde bir sıçrama herkesi şaşırttı” dedi.
OTOMOTİV SEKTÖRÜNE UYARI
Almanya’da ki üretici fiyat artış rekorunun Türkiye’yi de yakından ilgilendirdiğini söyleyen Alper Kanca, “Türkiye olarak, ‘bize ne bu anormal artıştan’ veya ‘bizi neden yakından ilgilendiriyor ? diyemeyiz. Almanya özellikle otomotiv sektörümüzün en büyük pazarı. Almanya’da ki üretici rakiplerimizin maliyetleri Euro bazında % 45,8 artmış durumda. (Tabii tedarikçilerimizde de aynı durum söz konusu olacak ) Bunları bilerek hareket etmeliyiz” dedi.
ENERJİ FİYATLARI ETKİLİ OLDU
Almanya ve Avrupa’nın bir çok ülkesinde üretici fiyat artışında yine enerji fiyatlarının etkili olduğu gözlenirken, üretici fiyatlarında 12 ayda yaşanan % 45,8 artışta , bir önceki aya göre %1,6 olarak beklenen aylık artışın , % 7,9 gibi tarihi bir yüksekliğe ulaşmasının etkili olduğu öğrenildi. Almanya’da enerji fiyatları bir önceki aya göre yüzde 20,4 artarken, yıllık artış yüzde 139’a ulaştı. Enerji fiyatları içinde en güçlü etkiyi yüzde 174,9 artış ile elektrik fiyatları gösterdi. Doğalgaz fiyatlarında artış yüzde 209,4 artarken, santraller doğalgaza bir önceki yıla göre yüzde 269,1 daha fazla ödemek durumunda kaldılar. Enerji hariç üretici fiyatlarında artış aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 14,0 oldu.