Çip tedariğinde sular durulmuyor



Otomotive olan güçlü talebe rağmen, Asya’dan Avrupa ve ABD’ye üreticiler çip darboğazı nedeniyle tam kapasiteyle üretim yapamıyor. Volkswagen, Stellantis, GM ve Ford gibi devlerin üst düzey yöneticileri darboğazın 2022’nin ilk yarısına sarkacağına kesin gözüyle bakıyor. Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier hükümetin büyüme öngörülerini açıkladığı konuşmasında “Alman otomobil üreticileri şu anda çip ve elektronik parçada yaşadıkları darboğaz nedeniyle (talebi olan) yüzbinlerce araç üretimini gerçekleştiremiyor” ifadeleriyle krizin boyutlarına dikkat çekti. Dünyanın en büyük dördüncü otomobil üreticisi Stellantis’in üretimi de 3. çeyrekte yüzde 30’luk bir düşüşle 600 bin adede geriledi. Şirketin proforma gelirlerinde de yüzde 14’lük bir düşüş var. Şirketin CFO’su Richard Palmer “Çip krizinin boyutu ağustostaki beklentilerimizden daha büyük hale geldi. Yılın tamamında tahminlerimizden 1,4 milyon daha az araç üretebilmiş olacağız” diyor.

SAMSUNG’DAN “KRİZ BİTMEDİ” AÇIKLAMASI

Dünyanın en büyük hafıza çipi ve akıllı telefon üreticilerinden Samsung, eylülle biten çeyrekte çip gelirlerinden elde ettiği kârın yüzde 82 artması sayesinde 13,48 milyar dolar faaliyet karı açıkladı. Bu gelirin üçte ikisi şirketin çip üretiminden elde edildi. 10,4 milyar dolarla son 3 yılın en büyük kârını açıkladı. Ancak Güney Koreli şirket de çip krizinin gelecek yıla sarkmasını bekliyor.Mouse ve klavye üreticisi Logitech CEO’su Bracken Darrel da lojistik ve parça sorunlarının gelecek seneye sarkacağı görüşünde ancak şirket özellikle de çip darboğazına yönelik tedarikçi anlaşmaları yaparak uzun vadede çip tedariğini garantilemeyi hedefliyor.

ÇİPTE TALEBİ KARŞILAMAK 1-2 YILI BULABİLİR

Avusturya merkezli çip üreticisi AT&S de küresel çip darboğazının en az 12 ay daha süreceğini öngörüyor. Şirketin CEO’su Andreas Gerstenmayer dün yaptığı açıklamada durumu “çok dinamik ve volatik bir ortam” ifadeleriyle değerlendirdi ve AT&S’in öngörülerine göre “durumun stabilize olmasının ve kapasitelerin tekrar eski haline dönebilmesinin en az 12 ay daha süreceğini” belirtti. Küresel çip montajı pazarının 10’da birinden fazlasına ev sahipliği yapan Malezya’da sektör yöneticileri “geçmiş yıllarda basit çiplerin üretimine yeterli yatırımların yapılmaması” nedeniyle krizin en az iki yıl daha devam edebileceği görüşünde. Fransız-İtalyan çip üreticisi STMicroelectronics de çipte mevcut kapasitelerin yüksek talebe 2022’de de yetişemeyeceğini belirtiyor. CEO Jean-Marc Chery iPhone üreticisi Apple’dan otomotiv üreticisi Tesla’ya büyük müşterileri olan şirketin çip yatırımlarını artırma taahhütlerini vurgulayarak “2021 yılında sınırsız bir talep görüyoruz ve bu hem kapasitelerin hem de bizim satış planlarımızın üzerinde. Gelecek yıl bir iyileşme olacak ancak üretimle talep arasındaki fark hala azımsanmayacak bir boyutta kalmaya devam edecek” dedi.

Çip tedariğinde sular durulmuyor