Anasayfa > Ekonomi  >  Emeklilerden TÜİK’e dava

Emeklilerden TÜİK’e dava



Emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz’in, TÜİK’in enflasyonu düşük göstermesi iddiasıyla emekli maaşlarına az zam yapıldığını belirttiği davada 15 gün içerisinde karar bekleniyor. Duruşmada savunma yapan TÜİK vekili “Emekli maaşlarındaki artış TÜİK yetkisinde değildir” değerlendirmesinde bulundu. Emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz’in Ankara 6. İdare Mahkemesi’ndeki davası  duruşmalı olarak görüldü. Davacı Çilesiz’in talebi üzerine duruşma açarak tarafları dinleyen Ankara 6. İdare Mahkemesi heyeti, kararını 15 gün içerisinde açıklayacak. Seyfettin Çilesiz, avukatı Ali Ekrem Gündoğan ile TÜİK vekillerinin katıldığı duruşmaya, emekli sendikası, dernekleri üyeleri ile bazı milletvekilleri de destek verdi.

TÜİK: ‘BEN SADECE ENFLASYONU HAZIRLIYORUM’

Duruşmada söz alan avukat Gündoğan, “TÜİK, ‘ben sadece enflasyonu hazırlıyorum, sorumlu değilim’ diyor. ÖSYM, soruları vermeyeceğim ben sorumlu değilim sınavdan diyebilir mi? Davalı kurum şeffaf olsaydı, madde sepetindeki madde fiyatlarında, şu an burada olmazdık. Biz TÜİK’in madde sepetinde bir kilo sütün ne kadar olduğunu bilmiyoruz. TÜİK, İTO ve ENAG’tan enflasyon verilerinin istenmesini, üniversitelerden uzmanların bu verileri inceleyip rapor hazırlamasını talep ediyoruz” dedi. Davayı açan emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz de TÜİK’in enflasyonu düşük göstermesi nedeniyle emekli maaşlarına oldukça az zam yapıldığını belirterek,  “Emeklilerin büyük bir bölümü sefalet içinde yaşıyor, açlıkla savaşıyor. Emeklilerin yaşadığı sorunları çözmekle asıl görevli olan TBMM ve siyaset kurumu bu konuya yeterli ilgi göstermiyor. Bu yüzden emekliler olarak bizlerin başvuracağı tek yer kalıyor bu da bağımsız mahkemeler. Bu dava sadece benim davam değil, sayıları aileleriyle birlikte 20 milyonu bulan emeklilerin davasıdır. Gerçek enflasyon oranlarında maaşlarımıza zam yapılması gerekmektedir.” Dedi.

EMEKLİ MAAŞLARINDAKİ ARTIŞ TÜİK YETKİSİNDE DEĞİLDİR

Duruşmada savunma yapan TÜİK vekili ise TÜİK’in, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yetkisi ile verilerini yayımladığını vurguladı. Enflasyon verileri belirlenirken seçilen maddelerin ortalama fiyatlarının açıklandığını ifade eden TÜİK vekili, “Emekli maaşlarındaki artış TÜİK yetkisine dahil değildir” dedi. Diğer TÜİK vekili ise,  “Bu dava, 2022 yılında da 2023 yılında da açıldı. Her iki dava incelenmeksizin ret ile sonuçlandı. Emeklilerin maaş artışlarını temin eden mevzuat, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na bağlıdır ama buna hiç değinmiyorlar. Enflasyon farkı ödemelerini kıstas alıyorlar. TÜİK’in açıkladığı rakamların doğrudan doğruya idari işlemlere etkisi yoktur. Bizim rakamlarımız, idari ve icrai nitelikte değildir. Emeklilerin maaş artışına ilişkin TÜİK’in hiçbir görevi, yetkisi ve sorumluluğu yoktur. Dolayısıyla bize bu konuda husumet beslenemez.”

BİZ DAVAYI İSPAT ETTİĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ

TÜİK avukatlarının ardından tekrar söz alan avukat Gündoğan, “Madde sepetindeki madde fiyatlarını versinler. Mahkeme buna göre incelemesini yapsın. 85 sayfalık savunma yaptılar ama bir tek madde sepetini açıklamadılar. Mahkeme bu şekilde nasıl denetleme yapabilir? TÜİK kısacası ‘beni denetleme’ diyor. ‘Kamuoyuna açıklamıyoruz’ dediler. Mahkemeye neden verilmiyor? Devlet sırrı bile olsa mahkeme ile paylaşılması gerekir. Biz davayı ispat ettiğimizi düşünüyoruz. Şeffaf olmayan bir davalı kurum, bir başka kurumu, ENAG’ı ‘şeffaf değil’ diye de eleştiremez. Önce siz şeffaf olacaksınız eleştirebilmek için” dedi.

TÜİK MERDİVEN ALTI BİR KURUM DEĞİLDİR

Avukat Gündoğan’ın beyanlarına karşı TÜİK vekili ise şu ifadeleri kullandı:

“30 yıldır bu işi yapıyorum. Ben de Anayasa okudum. Dolayısıyla ne dediğimin farkındayım. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir kurumuyuz, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlıyız. Merdiven altı bir kurum değiliz. ‘TÜİK güvenilmez’ diyor davacı vekili ama en az diğer kurumlar kadar güvenilirdir TÜİK. TÜİK neyi saklıyor? 2022 yılında ortalama madde sepeti fiyatlarının hesaplanması durduruldu. Durdurulan bir hesaplamanın verilerini nasıl hesaplayacağız. Durdurulduğu için de açıklanmıyor. Çünkü motorlu taşıt deniliyor örneğin ama ucu çok açık. Bu yüzden hesaplanması durduruldu.”


Sıradaki Habere Kaydır