İHRACATTA 250 MİLYAR DOLAR HEDEFİ AŞILIYOR
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), kasım ayı ihracat verilerini Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla Adana’da açıkladı. Küresel pazarlardaki yavaşlamaya ve paritenin olumsuz etkisine rağmen ihracat kasım ayında da artışını sürdürdü. İhracat ocak-kasım döneminde 231 milyar doları, son 12 ayda ise 253 milyar doları aştı. Otomotiv 2,9 milyar dolarla kasım ayında en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu. Kimyevi maddeler ve mamulleri 2,6 milyar dolarla ikinci, hazır giyim 1,6 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı. İstanbul 8 milyar 315 milyon 240 bin dolarla en fazla ihracat yapılan il olurken, Kocaeli 1 milyar 413 milyon 096 bin dolarla en fazla ihracat yapan 3.il oldu.
250 MİLYAR DOLARLIK HEDEF İÇİN SON DÜZLÜĞE GİRDİK
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Aralık ayını da en iyi şekilde tamamlayıp 250 milyar dolarlık hedefi geçmenin gururunu paylaşacaklarını, bir ay sonra da Türkiye tarihinin en yüksek yıllık ihracat rakamını açıklayacaklarını söyledi. 2022 için belirledikleri 250 milyar dolarlık hedefe emin adımlarla ilerlediklerini söyleyen Gültepe, “Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre kasım ayı ihracatı yüzde 1,9 artışla 21,9 milyar dolara ulaştı. Bu sonuçla tüm zamanların en yüksek kasım ayı ihracatını gerçekleştirmiş olduk. Ocak-kasım dönemindeki 11 aylık ihracatımız, yüzde 13,9 artışla 231,2 milyar dolara ulaştı. Son 12 ayda ise 253,5 milyar dolarlık bir ihracata imza atmış olduk. 2022’ye başlarken belirlediğimiz 250 milyar dolarlık hedef için son düzlüğe girmiş bulunuyoruz. İnşallah aralık ayını da en iyi şekilde tamamlayıp hedefe ulaşmanın gururunu paylaşacağız. Bir ay sonra Cumhurbaşkanımızın katılımıyla tarihimizin en yüksek yıllık ihracat rakamını açıklayacağız” dedi.
OTOMOTİV YİNE BİRİNCİ SEKTÖR
Kasım ayında otomotiv 2,9 milyar dolarla ihracatımıza en fazla katkıyı veren sektör oldu. İlk beşteki diğer sektörler 2,6 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla elektrik-elektronik ve 1,3 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Elektrik ve Elektronik, hububat, bakliyat, makine, savunma ve havacılık ile zeytin ve zeytinyağı sektörleri tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi.
KOCAELİ İLK KEZ 3.SIRADA KALDI
Kasım ayında 45 ilin ihracatını artırırken Kocaeli yılın başından bu yana Bursa’ya geçilerek ilk kez 3.sıraya düştü. Kocaeli’de Kasım ayında 1 milyar 413 milyon 096 bin dolar ihracat gerçekleşirken, Bursa’nın geçtiğimiz ayki ihracatı 1 milyar 457 milyon 711 bin dolar olarak gerçekleşti. Kasım ayında en çok ihracat yapan ilk beş il, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı . Kasımda kilogram birim fiyatının 1,7 dolara yükselirken geçen ay en çok ihracat yapılan ülkeler Almanya, ABD ve Irak şeklinde sıralandı. Türkiye 125 ülkeye ihracatı artırırken, Filipinlere 10 kat, Suudi Arabistan’a 9 kat ihracat artışı kaydetti.
