Anasayfa > Ekonomi  >  İPA MAYIS AYI İSTANBUL BAROMETRESİ RAPORUNU AÇIKLADI YOĞUN STRES ALTINDA

İPA MAYIS AYI İSTANBUL BAROMETRESİ RAPORUNU AÇIKLADI YOĞUN STRES ALTINDA



İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA), “Çalışma hayatında sınırlar, esneklik ve ‘iyi iş’ algısı” başlığını taşıyan mayıs ayı bültenini yayımladı. İstanbul’daki çalışma yaşamını, iş koşullarını ve çalışanların psikolojik durumunu mercek altına alan araştırma, iş gücü piyasasındaki mevcut tabloya dair dikkat çekici veriler ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre, kentteki çalışanların yarısı fiziksel güçle iş üretirken, büyük bir çoğunluk yoğun stres ve tükenmişlik hissiyle mücadele ediyor.
Son yıllarda iş dünyasında sıkça gündeme gelen “esnek çalışma” kavramının çalışanlar üzerindeki yansımaları raporda detaylı bir şekilde analiz edildi. Katılımcıların yüzde 48,7’si esnek çalışmayı “özgürlük ve iş-özel hayat dengesi” sağlayan olumlu bir unsur olarak tanımlarken, önemli bir kesim bu modele mesafeli yaklaşıyor. Anket sonuçlarına göre, çalışanların yüzde 35,2’si esnek çalışmayı “belirsizlik ve plansızlık” olarak nitelendirirken, yüzde 16,1’i ise bu durumu “sürekli ulaşılabilirlik baskısı ve bitmek bilmez işler” şeklinde deneyimliyor. Çalışma mekanları bazında yapılan incelemede ise çalışanların yüzde 74,1’inin tüm gün ofis ya da işyerinde bulunduğu, uzaktan veya hibrit çalışma modeline dahil olanların oranının ise yüzde 25,9 düzeyinde kaldığı belirlendi.
KENDİNİ TÜKENMİŞ HİSSEDİYOR
İPA’nın yayımladığı barometre, çalışanların mesleki stres ve tükenmişlik düzeylerinin yüksek olduğunu gösteriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 40,5’i iş kaynaklı yoğun stres yaşadığını beyan ederken, yüzde 38,5’i stres yaşamadığını ifade etti. Katılımcıların yüzde 21’i ise bu konuda kararsız kaldı. İş hayatının getirdiği yüklerin bir diğer göstergesi olan tükenmişlik hissi kategorisinde ise çalışanların yüzde 35,2’si kendisini tamamen tükenmiş hissettiğini belirtti. Kendini tükenmiş hissetmeyenlerin oranı yüzde 46,4 olarak kayıtlara geçti.
KISA ÇALIŞMA SAATLERİNİ TERCİH EDİYOR
Araştırma kapsamında çalışanlara, “Aynı maaşı alacak olsanız, çalışma saati daha kısa ama kariyer imkanı daha az olan bir işi tercih eder miydiniz?” sorusu yöneltildi. Elde edilen yanıtlara göre, daha kısa çalışma saatleri karşılığında kariyer fırsatlarından vazgeçebileceğini söyleyenlerin oranı yüzde 44,5 oldu. Buna karşılık, kariyerinden ödün vermeyerek mevcut çalışma saatlerinde kalmayı tercih edenlerin oranı yüzde 45 olarak ölçülürken, kararsızların oranı yüzde 10,6 olarak belirlendi. Bu soruya verilen yanıtlarda cinsiyet faktörü incelendiğinde, kadın çalışanların yüzde 48,1’inin daha kısa çalışma saatini benimsediği, erkeklerde ise bu oranın yüzde 42,6’da kaldığı görüldü.
Ayşe Kahraman


Sıradaki Habere Kaydır