Anasayfa > Ekonomi  >  İthalat rejimimizi 2024’te de kullanacağız

İthalat rejimimizi 2024’te de kullanacağız


Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin 2023’te ki ithalat rakamları ve dış ticaret açığı ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bakan Bolat’ın açıklaması şöyle; “2023 yılında ithalatımız 2022’ye kıyasla yüzde 1 oranında azalarak 361,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.


Aynı şekilde dış ticaret açığımız da 2022 yılına göre yüzde 3,2 gerilemiştir. Ticaret Bakanlığı olarak haksız uygulamalara karşı aldığımız tedbirleri, üreticilerimizi ve ihracatçılarımızı destekleyici etkin savunma politikası araçlarımızı ve bu doğrultuda güncellediğimiz ithalat rejimimizi 2024 yılında da aktif bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz.” Bakan Bolat, Ağustos 2023’ten itibaren her ay, bir önceki yılın aynı ayına göre azalış trendine girdiğini, ihracatın ithalatı karşılama oranının istikrarlı bir şekilde yükseldiğini aktardı.

İLAVE BİRÇOK ÜRÜNDE  KORUMA SAĞLADIK

 Ocak 2023’te yüzde 58 ile başlamışken, Aralık 2023’ü yüzde 79 ile tamamladıklarını paylaşımında aktaran Bolat,  “ İthalatın gerilemesinde, uluslararası enerji fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra, yılın ilk altı ayında büyük artış gösteren altın, otomotiv, çelik, tekstil ve konfeksiyon, petrokimya, kağıt, güneş panelleri başta olmak üzere çeşitli sektörlerdeki firmalarımızı haksız rekabet ve zarardan korumak amacıyla, halihazırda ithalata yönelik toplam 161 adet anti-damping, 11 adet korunma önlemi ve 77 adet önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturma sonuçlandırdıklarını söyleyen Bakan Bolat, “  Halen incelemelerimiz devam ediyor. Üretici ve ihracatçı sektörlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, ticarette etkin savunma politikası araçlarıyla ve dinamik vergi politikasıyla ilave birçok üründe  koruma sağladık. İthalat rejimimizi de bu doğrultuda 2024 yılı için güncelledik.” Dedi.  Bakan Bolat ayrıca, yerli üreticileri ve dolayısıyla ihracatı ithalattan kaynaklanan haksız rekabet ve zarara karşı korumak amacıyla, uluslararası kurallara uygun ticaret politikası savunma araçlarını etkin şekilde kullanmaya, ülkedeki üretim ve istihdamı incelemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.


Sıradaki Habere Kaydır