Kocaeli Ar-Ge ‘de iyi yerde!
Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilere göre, Gayrisafi yurt içi Ar-Ge harcaması 2019 yılında bir önceki yıla göre 7 milyar 420 milyon TL artarak 45 milyar 954 milyon TL'ye yükseldi.
En fazla Ar-Ge harcaması mali ve mali olmayan şirketler tarafından yapılırken, bu şirketler %64,2 ile en büyük paya sahip şirketler oldular. Bu şirketleri, %29,2 ile yükseköğretim takip etti. Kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından yapılan Ar-Ge harcamalarının da dahil olduğu genel devlet Ar-Ge harcamalarının toplam Ar-Ge harcamaları içindeki payı ise %6,6 oldu.
EN FAZLA HARCAMA PERSONEL GİDERİ
Ar-Ge harcamaları içerisinde personel harcamaları %51,6 ile en büyük harcama kalemini oluşturdu. Mali ve mali olmayan şirketler Ar-Ge finansmanında %56,3 ile ilk sırada yer aldı
Ar-Ge harcamalarının 2019 yılında %56,3’ü mali ve mali olmayan şirketler tarafından finanse edilirken bunu %29,4 ile genel devlet, %12,8 ile yükseköğretim, %1,5 ile yurt dışı kaynaklar ve %0,02 ile yurt içi diğer kaynaklar takip etti.
DOKTORA VE ÜSTÜ EĞİTİM İLK SIRADA
Öğrenim durumuna göre Ar-Ge personelinin %32,8’inin doktora ve üstü eğitim düzeyine sahip olduğu görüldü. Bunu sırasıyla %32,5 ile lisans, %24,6 ile yüksek lisans, %5,1 ile meslek yüksekokulu ve %5 ile lise ve altı kategorileri takip etti.TZE cinsinden Ar-Ge personelinin eğitim durumuna göre dağılımı ise sırasıyla; %44,5 ile lisans, %21,6 ile yüksek lisans, %19,8 ile doktora ve üstü, %7,2 ile meslek yüksekokulu ve %6,7 ile lise ve altı izledi. En fazla Ar-Ge harcaması TR51 (Ankara) bölgesinde gerçekleşti.
KOCAELİ BÖLGESİ ÜÇÜNCÜ SIRADA
TUİK’ten açıklanan verilere göre, İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2.Düzey’e göre 2019 yılında Ar-Ge harcamalarının en yüksek olduğu bölge toplam Ar-Ge harcamasının %31,6 ile TR51 Ankara bölgesi iken, bunu %26,4 ile TR10 İstanbul bölgesi ve %9,5 ile TR42 Kocaeli bölgesi takip etti. Ar-Ge personel sayısına göre ise toplam Ar-Ge personel sayısının %28,5 ile TR10 İstanbul bölgesi ilk sırada yer alırken, %18,7 ile TR51 Ankara bölgesi ikinci ve %7,3 ile TR42 Kocaeli bölgesi üçüncü sırada yer aldı. İmalat sektöründe Ar-Ge faaliyeti yürüten girişimlerin ihracattaki payı %50,5 oldu Ar-Ge faaliyeti yürüten imalat sektöründeki girişimler 2019 yılında imalat sektörü tarafından yapılan toplam ihracatın %50,5’ini gerçekleştirirken, imalat sektörü toplam üretim değerinin de %36,6’sını üretti. Bir önceki yıl bu oranlar sırasıyla %46,1 ve %36,5 idi.
