Anasayfa > Ekonomi  >  Merkez Bankası’ndan bankalara talimat!

Merkez Bankası’ndan bankalara talimat!


Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), bankalara uygulama talimatı göndererek, Türk Lirası’nı cazip kılacak yeni kararlar aldı.


TCMB’nin bankalara gönderdiği uygulama talimatında veriler doğrultusunda KKM’den TL’ye geçişlerin hızlanması için ilave düzenlemeler yapıldı. Standart TL mevduatının toplam mevduat içindeki payını artırmak amacıyla bankaların aylık TL mevduat artış hedefi yüzde 2’den yüzde 2,5’e yükseltildi.

KOMİSYON UYGULAMASI SONA ERDİ

Kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi, TL’ye geçiş ve yenileme oranları belirleyici olacak. Uygulama talimatına göre, TL’ye geçiş ve yenileme oranı yüzde 100’ün altında olan bankalara yıllık yüzde 8 oranında, yüzde 100’ün üzerinde olan bankalara ise yıllık en fazla yüzde 4 olacak şekilde TL’ye geçiş oranına göre komisyon uygulanacak.

İHRACAT VE KOBİ KREDİLERİNDE MUAFİYET SINIRI YÜKSELTİLDİ

Kredi akışını rahatlatmak üzere ihracat ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkarıldı.

KATILIM FONU HESAPLARI TÜRK LİRASI’NA ÇEVİRİLEBİLECEK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ve Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de değişiklik yaptı. Yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Değişikliğe göre yurt içi yerleşik gerçek kişiler 31 Ağustos 2023 itibarıyla bankalarda bulunan mevcut altın, dolar, euro ve sterlin cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını Türk Lirası’na çevirebilecekler.

Öznur Çetin
Sıradaki Habere Kaydır