Anasayfa > Ekonomi  >  Mermer atıklarını ekonomiye kazandırıyor!

Mermer atıklarını ekonomiye kazandırıyor!


Üretimi ve işlenmesi esnasında meydana gelen atık miktarı %90’ları aşan mermer sektöründe, yeniden kullanıma elverişli olabilecek önemli miktarda hammadde açığa çıkmakta.


Doğaltaş Ocakçılığı ve Üretimi ve ihracatı yapan  Alimoğlu Mermer Granit ve San. Tic. A.Ş,  İzmir Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan Hibe desteği ile, Alimonite Projemizde , mermer üretimi sırasında ortaya çıkan moloz, toz ve paledyen artıkların yeniden kullanım amacıyla üretim süreçlerinden geçirilerek, Doğala Özdeş Su Bazlı Bağlayıcılar ile Sıkıştırılmış çevreci bir İnşaat Malzemesine dönüştürülmesin sağladı. Alimoğlu Mermer,  Alimonite olarak isimlendirilen ürünün piyasaya sürülmesi ile mermer artıklarının yarattığı çevresel sorunların azaltılması, karbon emisyonu düşük, hammadde kullanımını azaltan yeşil bina stratejisine uygun bir yapı malzemesi ortaya çıkardı ve atıkları yeniden ekonomiye kazandırdı.

MERMERE VE TRAVERTENE GÖRE ÇOK DAHA HAFİF

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 19 Mart Salı günü düzenlenen  İzmir Kalkınma Ajansı’nın açılış töreninde projenin önemini birinci ağızdan vurguladı.

Alimoğlu Mermer Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su  Hasan Burak Alimoğlu,  Sürekli iyileştirme çalışmaları devam eden Alimonite için öncelikle teknik olarak görünür yoğunluğunun  yaklaşık 2 g/cm3 olduğunu  belirtirken, “mermere ve travertene göre çok daha hafif bir malzeme olması nedeniyle iç mekan kaplama malzemesi olarak kullanılabilmekte. Aynı zamanda bir hamur olarak döküm yolu ile üretildiğinden 3 boyutlu duvar panelleri ve farklı tasarımlarda ve inşaat projelerinde, endüstriyel tasarım ürünleri imalatlarında kullanılması mümkün. Ayrıca  cephe kaplaması olarak  limra ve travertene güçlü bir alternatif ürettiğimizi düşünüyoruz. Şu an ürettiğimiz Alimonite içerisinde min %80 ile %85 oranında geri dönüştürülmüş mermer ve traverten artığı kullanıyoruz. Bu geri dönüştürülmüş ürün sektördeki artık potansiyelini düşündüğümüzde oldukça yüksek bir geri dönüştürme oranına sahiptir.” dedi.


Sıradaki Habere Kaydır