TÜBİTAK kopardı aldı!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye tarafından Avrupa Komisyonu’na her yıl Ar-Ge faaliyetleri için aktarılan fonun, 2020 yılında Türk bilim insanlarının kullanımına açılacağını söyledi.
Bakan Varank, Türkiye’nin sürdürdüğü yoğun müzakereler sonucu elde edilen kararla, 2020’de Türkiye’nin vereceği 80 milyon Euro‘nun tamamı Türk araştırmacıların projelerinde kullanılacağını, bu kararın Avrupa Komisyonu tarihinde bu yönde alınan ilk karar olduğunu da sözlerine ekledi.
TÜBİTAK’IN ISRARI BAŞARILI OLDU
TÜBİTAK, Türkiye’den aktarılan kaynağın yine Türkiye’ye dönmesini öngören destek modeli için Avrupu Konseyi ile müzakere yaptı. Bu kaynak için ısrarcı oldu. Türkiye’nin sahip olduğu Ar-Ge ekosisteminin, uluslararası ve çok ortaklı Ar-Ge ve yenilik ekosistemi için oluşturacağı katma değeri dikkate alan Avrupa Komisyonu, yeni destek programını kabul etti. Yeni programla Türkiye’nin bilimsel rekabet gücünü arttırmak ve ulusal kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak amaçlanıyor. Böylece, araştırma ve yenilik alanında hazırlanan 2023 vizyonu ve stratejisinin etkinliğinin arttırılması da hedefliyor.
İSTEDİĞİMİZİ ALDIK
Türkiye’nin her yıl aktardığı kaynağın geçmişte başka ülkelerin projelerini desteklemek amacıyla da kullanılabildiğini vurgulayan Bakan Varank, “katma değeri yüksek olmasına rağmen, zaman zaman projelerimiz bütçe kısıtlı sebebiyle fonlardan yararlanamıyordu. Biz bu gidişatı değiştirmek istedik. TÜBİTAK, muhataplarıyla yoğun bir müzakere yürüttü. Günün sonunda istediğimizi aldık. Bundan böyle havuza koyduğumuz para, sadece ülkemizden başvuruda bulunan projeleri desteklemek için kullanılacak. Avrupa Komisyonu’nun ilk defa böyle bir uygulamaya imza atması oldukça önemli” dedi.
STRATEJİK PROJELERE DESTEK
Türkiye’nin 2020 senesi için yaklaşık 80 milyon Euro’luk bir kaynağı Avrupa Komisyonu’na aktaracağını kaydeden Varank, “Bu kaynağı, sanayici ve akademisyenlerimizin talepleri doğrultusunda kullanacağız. Bu sayede KOBİ’lerimizin AB projelerinde yetkinlik kazanmalarına yardımcı olabilecek; yurt içindeki akademisyenlerimizin stratejik projelerini en iyi şekilde destekleyebilecek; ülkemiz araştırmacılarının Avrupa Ortak Girişiminden daha aktif faydalanmalarını sağlayabileceğiz” diye konuştu.
KİMLER YARARLANABİLECEK?
KOBİ PROJELERİ: Türkiye’ye özel bu program ile Ufuk 2020 Programı’nda başarılı olmuş ancak programın bütçe kısıtı nedeniyle destek imkânı bulamamış KOBİ’lerin projelerine destek sağlanabilecek.
TERSİNE BEYİN GÖÇÜ: Yurt dışından Türkiye’deki bir üniversiteye, araştırma altyapısına veya sanayi kuruluşuna gelmek isteyen üst düzey araştırmacıların projeleri, programdan faydalanabilecek. Böylelikle uluslararası arenada kendisini kanıtlamış ancak bütçe kısıtı nedeniyle desteklenememiş projeler için kaynak sağlanacak.
ULUSAL LİDER ARAŞTIRMACILAR: Türkiye açısından stratejik değer taşıyan alanlarda yürütülecek projelere katkı sağlamak ve araştırmacıların önemli bir keşif veya buluş yapma potansiyeli içeren projeleri için Avrupa Araştırma Konseyi (ERC)’den destek alabilmeleri amacıyla oluşturulan Ulusal Lider Araştırmacı Programı da bu kaynağı kullanabilecek.
YENİ DESTEK PROGRAMLARI: AB Çerçeve Programlarındaki başarıyı artırma odaklı mevcut destek ve ödül programları geliştirilecek ve yeni destek programları tasarlanacak.
YENİ ÜYELİKLER: Araştırma ve yenilik alanındaki Avrupa Ortak Girişimleri’nde Türk araştırmacılarının faydalanabilmesini sağlayacak yeni üyelikler gerçekleştirilecek. Mevcut üyeliklerde ulusal katkı miktarı artırılacak.
AÇIK BİLİM AÇIK ERİŞİM: Türkiye’nin Avrupa Araştırma Alanı Yol Haritası’nı izleme süreçlerinin desteklenmesi için açık bilim ve açık erişim çalışmalarının ulusal düzeyde yürütülmesi sağlanacak.
