Anasayfa > Ekonomi  >  TÜRK-İŞ’ten Hükümete Vergi Düzenlemesi Çağrısı

TÜRK-İŞ’ten Hükümete Vergi Düzenlemesi Çağrısı



Asgari Ücret Görüşmeleri Devam Ederken Önemli Mektup

Asgari ücret görüşmeleri sırasında TÜRK-İŞ, hükümete, ücretlilerin temel giderlerinin vergi matrahından indirilmesi ve sosyal yardım kalemlerinin SGK prim matrahından hariç tutulması yönünde bir mektup gönderdi. Sendika, gelir vergisindeki adaletsizliklerin düzeltilmesi için çözüm önerileri sundu.

TÜRK-İŞ’ten Yüksek Düzeydeki Yetkililere Mektup

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Genel Başkan Yardımcısı Pevrul Kavlak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TBMM’deki parti grup başkanvekillerine, mevcut vergi düzenlemesinin gözden geçirilmesini isteyen bir mektup gönderdiler. Mektupta, asgari ücret kadar olan ücretlerin 2022’den itibaren gelir vergisinden muaf tutulmasının yetersiz olduğu vurgulandı ve bu muafiyetin kümülatif vergi matrahına eklenmesinin haksız bir yük oluşturduğu belirtildi.

Vergi Tarifesi Oranlarının Güncellenmesi Çağrısı

Mektupta, brüt asgari ücretin 1999’dan 2023’e kadar 143 kat artarken, gelir vergisi tarifesinin birinci diliminin yalnızca 35 kat arttığına dikkat çekildi. Bu durumun, asgari ücretlilerin yüksek oranlarda vergi ödemelerine neden olduğu belirtildi. Mektupta, gelir vergisi tarifesinin ilk diliminin yıllık asgari ücret tutarına göre belirlenmesi ve diğer vergi oranlarının da bu dilime göre güncellenmesi talep edildi.

Ücret Gelirlerine Sabit Oranlı Stopaj Önerisi

Ayrıca, mektupta, ücret gelirlerine uygulanan artan oranlı stopaj yerine, tüm gelir unsurları gibi sabit bir oranla stopaja tabi tutulması veya daha düşük vergi oranlarına sahip ayrı bir tarifeyle vergilendirilmesi önerildi. Böylece, ücretlilerin temel giderlerinin vergi matrahından indirilmesi ve sağlık, eğitim, yol, kira, ısınma gibi giderlerin SGK prim matrahına dahil edilmemesi ve gelir vergisinden muaf tutulması istendi​​.


Sıradaki Habere Kaydır