Akım Metal 2025 hedefleriyle

GLOBAL ARENADA GÜÇLENİYOR. Gebze merkezli A Grup şirketlerinden Akım Metal, havacılık ve savunma sanayiine yönelik metal işleme ve metal enjeksiyon alanında gerçekleştirdiği üretimlerle sektörde önemli bir yer edinmeye devam ediyor. 2011 yılında Ar-Ge merkezini kuran Akım Metal, beyaz eşya ve otomotiv sektöründeki 50 yıllık deneyimini savunma sanayiine taşıyarak, 2025 yılına global bir şirket olma hedefiyle giriyor. Akım Metal Mamul Grup Yöneticisi Necmettin Aksoy, firmanın gelecek planlarını ve sektördeki konumunu değerlendirdi.
SAVUNMA SANAYİİNE ÖZEL 128 MOTOR AİLESİ GELİŞTİRİLDİ
Mamul Grup Yöneticisi Necmettin Aksoy, savunma sanayiine yönelik çalışmalarımızın endüstriyel motorlarla başladığını ve süreç içinde genişlediğini belirtirken, “Biz endüstriyel motorlar dediğimiz sürekli mıknatıslı servo motorlarla sürecimize başladık. Türkiye’de üretilmeyen bu motor ailesiyle ilk olmak istedik. Ar-Ge merkezimizi 2011 yılında kurduk ve şu anda 80’e yakın Ar-Ge çalışanımız bulunuyor. Endüstriyel motorların tek başına yeterli olmadığını gördük ve bunları PLC’ler, kontrol sistemleri ve sürücülerle destekleyerek bir paket çözüm haline getirdik. Türkiye’de ilk servo sürücüyü ve LED aydınlatma sürücüsünü tamamen yerli ve milli olarak geliştirdik.” Dedi. Akım Metal’in Savunma sanayii ile 2013-2014 yıllarında tanıştığını belirten Aksoy, “Silah sistemlerine yönelik motor talepleriyle başlayan bu süreçte, yerlileştirme ve millileştirme çalışmaları yürüttük. Bugüne kadar 128 farklı motor ailesini savunma sanayiine kazandırdık” dedi.
ELEKTRİKLİ ARAÇ MOTORLARINDA YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER
Akım Metal’in Türkiye’nin elektrikli araç dönüşüm sürecine de katkıda bulunduğunu belirten Aksoy ;”Türkiye’de ilk 9 fazlı, 250 kilovatlık, 2750 Nm torklu elektrikli araç motorunu biz ürettik. Konsept, TEMSA, ASELSAN ve Akım Metal işbirliğiyle geliştirildi ve şu anda Samsun, Konya ve Kütahya’da kullanılıyor. Araçlar 150 bin kilometreye ulaştı ve süreç devam ediyor. Ancak ülkemizde elektrikli araç ekosisteminde eksikler var. Özellikle batarya sistemleri ve sürücüler alanında gelişime ihtiyaç duyuluyor.” Dedi.
UÇAK MOTORLARININ ALTERNATÖRLERİNİ GELİŞTİRDİK
Havacılık sektörüne yönelik çalışmalarımıza da değinen Akım MetalMamul Grup Yöneticisi Necmettin Aksoy, uçak motorları alternatörleri ve turbojet motorlarına ait füze sistemleri alternatörleri geliştirdiklerini belirtti. Aksoy, şu bilgileri paylaştı: “Altay tankları için yan yükseliş eksen motorları ürettik, tasarım ödülü aldık ve ilk 50 parti üretildi. Denizaltı motorları konusunda ciddi çalışmalar yürüttük ve bu alanda hazırız. Şimdi havacılık sektörüne adım attık ve uçak motorlarının alternatörlerini geliştirdik. Geçtiğimiz yıl onayları alındı ve seri üretime geçildi. Ayrıca füze sistemleri için turbojet motor alternatörleri geliştirdik ve bu projeler de seri üretime alındı.” Akım Metal’in CNC torna üretiminde de savunma sanayiine büyük katkılar sunduğunu belirten Aksoy, ASELSAN Konya tesislerinde Akım Metal’in SMB markasıyla üretilen 12 eksenli CNC tornanın çalışır durumda olduğunu belirtti. Ayrıca ABD, Almanya ve Kore’ye CNC makineleri ihraç ettiklerini belirtirken, “CNC torna üretimi, özellikle savunma sanayii için büyük önem taşıyor. Yurt dışından tedariki zor olan bu makineleri geliştirdik ve ülkemize kazandırdık. Ancak hala geniş bir pazara hitap etmemiz gerekiyor. Pazarlama stratejilerimizi güçlendirerek bu süreci tamamlayacağız.” Dedi.
GLOBAL BİR FİRMA OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ
Son olarak Aksoy, Akım Metal’in yalnızca metal işleme ve talaşlı imalat yapan bir firma olmanın ötesine geçerek markalarımızla global arenada tanınan bir şirket olmayı hedeflediklerinivurgularken, “Hedefimiz, Akım Metal’i dünya çapında tanınan bir marka haline getirmek. Bu doğrultuda teknik ekibimiz, altyapımız ve vizyoner bir yönetim kadromuz var. 2025’e girerken global bir firma olma yolunda kararlılıkla ilerliyoruz.” Dedi.
