Bakanlıktan 7 Şehir İçin Müsilaj Uyarısı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’ne kıyısı olan İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Yalova ve Çanakkale belediyelerine müsilaj tehlikesine karşı acil önlem alınması gerektiğini belirten bir yazı gönderdi. Bakanlık, Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu raporunda yer alan ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin eksikliğine dikkat çekerek, bu tesislerin kurulmasının artık zorunlu hale geldiğini vurguladı.
22 Maddelik Eylem Planı Hazırlandı
Müsilajın yeniden oluşmasını engellemek amacıyla hazırlanan 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı, ilgili kurumlar ve üniversitelerin katılımıyla imza altına alındı. Plana göre, Marmara Denizi’ndeki kirliliğin ana sebebi olan noktasal kaynaklı azot ve fosfor yükünün azaltılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Marmara Havzası’ndaki tüm atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtmaya dönüştürülmesi talimatı verildi.
Bakanlık Sürecin Takipçisi
Bakanlık, sürecin hızlandırılması amacıyla 27 Haziran 2024’te Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nun 4. toplantısını düzenledi. Belediyelere 1 ay içerisinde yer tahsisi, imar planı ve finans sorunlarını çözmeleri gerektiği bildirildi. Daha sonra 14 Ağustos 2024’te İstanbul’da, 23 Aralık 2024’te ise Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Yalova ve Çanakkale’de değerlendirme toplantıları yapıldı. Son olarak 25 Aralık 2024’te Ankara’da toplanan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, ileri biyolojik arıtma tesislerinin eksikliğini yeniden gündeme getirdi. Yapılan çalışmaların yetersiz kaldığı belirtilerek, dönüşüm oranının yalnızca yüzde 0,7 arttığına dikkat çekildi.
İleri Arıtma Tesisleri Yetersiz
Belediyelere gönderilen yazıda, havzada bulunan 169 tesisten sadece 42’sinin planlanan çalışmaları tamamladığı, bu tesislerin kapasitesinin düşük olması nedeniyle ileri biyolojik arıtma hizmeti alan nüfus oranının yalnızca yüzde 0,7 oranında arttığı ifade edildi. Bakanlık, “Marmara Denizi’nde müsilaj sorunlarının tekrar yaşanmaması için gerekli yatırımların bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor” diyerek sürecin hızlandırılması çağrısında bulundu.