Gebze’de 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenler anıldı

Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri, 6 Şubat 2023 depreminin ikinci yıl dönümünde, Gebze Kent Meydanı’nda hayatını kaybedenleri anmak için basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, çeşitli siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları katıldı. Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Sinan Kaya, basın açıklamasını okudu.
“Ne acımız dindi ne de öfkemiz”
Sinan Kaya, basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
**“İki yıl önce, 6 Şubat 2023’te hepimizin yüreğine kordan bir ateş düştü. Gecenin zifiri karanlığında, saatler 04.17’yi gösterirken sadece Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Elâzığ ve Diyarbakır değil, hepimiz derin bir acıyla sarsıldık, yıkıldık.
Aradan iki yıl geçse de ne yasımız bitti, ne acımız dindi ne de öfkemiz.
Öfkeliyiz. Çünkü 6 Şubat 2023’te doğal bir afetin göz göre göre büyük bir felakete dönüşmesine tanık olduk. On binlerce yurttaşımızın hayatına mal olan, kentlerimizi yerle bir eden bu felaket göz göre göre geldi.
Öfkeliyiz. Çünkü ülkeyi yönetenlerin akla, bilime, mantığa, uyarılara kulaklarını tıkamasını on binlerce yurttaş canları ile ödedi.”**
“Deprem değil, rant düzeni öldürdü”
Kaya, yaşanan felakette yalnızca depremin değil, denetimsizlik ve rant anlayışının da büyük payı olduğunu vurguladı:
**“Bu büyük yıkımda elbette ki kâr hırsıyla başı dönen, yaşadığı her karışı ranta çevirmeye çalışan müteahhitlerin büyük bir sorumluluğu var.
Ancak asıl sorumlu bu kar hırsını besleyenler, büyütenlerdir. İmar afları gibi garabetlere imza atarak suç işleyenlerdir.
Denetim yapmaktan, etkili yaptırımlar uygulamaktan, süreçleri kurallara uygun yürütmekten aciz bir hukuk sistemi inşa edenlerdir.”**
“Depremzedelerin sorunları devam ediyor”
Açıklamada, aradan geçen iki yıla rağmen deprem bölgesinde hâlâ çözülemeyen sorunlara dikkat çekildi:
**“Mevcut iktidar bugüne kadar depremzedelerin sorunlarını çözmek adına bütçeden 2 trilyon TL’ye yakın kaynak ayırdığını açıkladı. Ancak bu kaynakların nereye, kime gittiği belli değil.
Deprem bölgesinde hâlâ tek bir çivinin çakılmadığı, molozların bile kaldırılmadığı yerler var. Binlerce insan hâlâ çadırlarda yaşamaya devam ediyor. Yüz binlercesi, 21 metrekarelik teneke konteynerlerde kaderine terk edilmiş durumda.
Cumhurbaşkanı, 2 Nisan 2023’te yaptığı açıklamada ‘Bir yıl içinde 319 bin konut yapıp depremzede vatandaşlarımıza teslim edeceğiz’ demişti. Şimdi de ‘201 bin 431 bağımsız birimi hak sahiplerine teslim ettik’ diyerek depremzedelerle dalga geçiyor.”**
“Kocaeli’de 346 okul risk altında”
Eğitim alanındaki deprem riskine de dikkat çeken Sinan Kaya, Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulundu:
**“Kocaeli’deki 977 okuldan 98’i ağır, 238’i orta hasarlı olarak değerlendiriliyor. Ancak yetkililer bu okulların listesini kamuoyuyla paylaşmıyor.
Eğer bugün bu okul binaları güçlendirilmez veya baştan inşa edilmezse, olası bir Marmara depreminde 180 bin öğrenci ve eğitim emekçisi enkaz altında kalacak.
Kamudan tasarruf yapanlar, kendi saraylarından halkın ölüm fermanını imzalayanlar olacaktır.”**
“Bu düzen değişmeli”
Açıklamanın sonunda, depreme karşı alınmayan önlemlere ve rant düzenine tepki gösterildi:
**“Kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımızı bir kez daha sevgiyle, saygıyla anıyoruz.
Depremzedelerle 6 Şubat depreminin ilk gününden itibaren başlattığımız dayanışmayı büyütmeye, acılarımızı paylaşmaya, yaralarımızı hep birlikte sarmaya devam edeceğiz.
İnsana, emeğe, doğaya düşman bu bozuk düzene, bu köhne sisteme karşı emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”**

