Anasayfa > Genel  >  GTÜ’de Gebze Köy Kültürü Sergisi

GTÜ’de Gebze Köy Kültürü Sergisi



Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenledi. Bu etkinlikler çerçevesinde, Gebze Köy Kadınları Platformu tarafından bir sergi açıldı.

Duraklı Köyü kadınlarının açtığı sergi, Gebze’nin kültürel ve sanatsal zenginliğini gözler önüne serdi. Sergide, Gebze’nin manav kültürüne ait mutfak ve el sanatları ürünleri sergilendi.

Gebze Köy Kadınları Platformu Başkanı Ümran Yavaş Tepecik Gazetemize yaptığı açıklamada, amaçlarının Gebze’nin tarihini ve kültürel değerlerini tanıtmak olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

**”Gebze Teknik Üniversitesi’ndeki programda, Gebzeli köy kadınlarının geçmişten bugüne neler yaptığını gösterdik. Artık teknoloji çağında yaşıyoruz ve köyler de eskisi gibi değil. Aileler, annelerimiz ve gençlerimiz nasıl yaşıyor, ne yapıyor, bunları anlatmak istedik.

50, 60, 70 yaşındaki annelerimizin hayatlarından örnekler sunduk. Onlar çocuklarını yetiştirdi, evlendirdi, kimi işçi, kimi çiftçi, kimi memur, kimi iş insanı oldu. Torunlar da eğitim hayatına devam ediyor. Ama annelerimiz köylerinde yaşamaya devam ediyor, bahçelerini ekip dualarını ediyorlar.

Bizler de köyde büyüyüp şehre yerleşen kadınlarız. Şimdi hem şehirli hem köylü kimliğimizi koruyoruz. Annelerimizi ziyaret ediyor, bağ bahçe işleriyle ilgileniyoruz. Çocuklarımızı okutup meslek sahibi yaptık. Kimisi öğretmen, kimisi avukat, kimisi ziraat mühendisi oldu. Biz de boş durmuyoruz; kurslara gidiyoruz, dikiş, nakış, boyama eğitimi alıyoruz. Kimimiz fabrikada çalışarak evine katkı sağlıyor.

Gebzeli kadınlar olarak hayata dört elle sarılıyoruz. Bir yandan geleneklerimizi sürdürüyor, diğer yandan modern hayatın içinde yer alıyoruz. Altın günlerinde sohbet ediyor, mahallelerde bir araya geliyoruz. En önemlisi de Gebzeli Köy Kadınları Kültür Platformu’nu kurarak kültürümüzü yaşatıyoruz.

İstiyoruz ki, Gebze’ye bir müze veya kültür evi kazandıralım. Bunun için elimizde envanter var ve müzeye katkı sunmaya hazırız.”**

Sergide Yer Alan Eserler

Sergide, Gebze’nin kültürel mirasını yansıtan birçok unsur yer aldı:

  • Resim sergisi ve yöresel fotoğraflar
  • Gebze yöresine ait kilim dokumalar
  • Yöresel yemeklerin sunulduğu yer sofrası
  • Geleneksel kıyafetli kadınlar
  • Çeyiz sandıkları ve kanaviçeler
  • Çini boyayan ve nakış işleyen kadınlar
  • Okuyan anneler ve gençler
  • Ramazan için geleneksel hazırlıklar: külçe, yufka makarna, sahurluk, sütlü külçe, dartılı makarna, hoşaf, şerbet, zerde
  • Gebze oturması, börek ve çörek çeşitleri

Bu etkinlik, Gebze’nin kültürel zenginliğini tanıtma ve gelecek nesillere aktarma açısından önemli bir adım oldu.


Sıradaki Habere Kaydır