Anasayfa > Genel  >  İlber Ortaylı: “Atatürk, İzmit’te Soruları Cesurca Yanıtladı”

İlber Ortaylı: “Atatürk, İzmit’te Soruları Cesurca Yanıtladı”



İzmit Belediyesi tarafından hazırlanan “Cumhuriyet’in İlk Durağı İzmit” belgeselinin galasında, ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı söyleşi gerçekleştirdi. Galanın ardından, Atatürk’ün 16 Ocak 1923’te İzmit’te düzenlediği tarihi basın toplantısına değinen Ortaylı, “Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın bazı soruları cevaplandırması çok cesurca ve açıktır” dedi.

Halide Edip Adıvar Özel Ödülü Verildi

Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya, İzmit Belediyesi tarafından başlatılan bir gelenek kapsamında Halide Edip Adıvar Özel Ödülü takdim edildi. Ödül töreninde duygulandığını belirten Ortaylı şunları söyledi:
“Halide Edip, basın ve edebiyat dünyamızın öncüsüdür. Monarşiden Cumhuriyet’e geçişte önder bir portredir ve Türkiye’nin entelektüel tarihi içinde özel bir yere sahiptir.”

Gençlere Tiyatro ve Eğitim Vurgusu

Nebil Özgentürk’ün moderatörlüğünü yaptığı söyleşide Prof. Dr. İlber Ortaylı, gençlere şu mesajları verdi:

  • “Çocuklarımızın tiyatroya gitmesi şart. Türkçe’yi doğru konuşmayı öğrenmeliler. Bu, tiyatro eğitimiyle mümkün olur.”
  • “Herkes birbirini anlamaya çalışmalı. Kimse kraldan çok kralcı olmaya kalkmasın.”

Atatürk’ün İzmit Basın Toplantısı

Ortaylı, Atatürk’ün İzmit’te düzenlediği basın toplantısının önemine değinerek şöyle konuştu:
“Bu toplantı, Cumhuriyet fikrinin ve kadınlara seçme-seçilme hakkının ilk kez dile getirildiği bir dönüm noktasıdır. Mustafa Kemal Paşa’nın sorulara verdiği açık ve cesur cevaplar, liderliğini bir kez daha ortaya koymuştur.”


Sıradaki Habere Kaydır