İş dünyası, sahur programında buluştu

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği’nin (EVSİD) 4’üncüsünü düzenlediği geleneksel sahur buluşmaları etkinliği, “Küresel Ölçekte Rekabetçilik” gündemiyle düzenlendi. EVSİD Kurucu Başkanı ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkan Yardımcısı Burak Önder, EVSİD Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger ve EVSİD Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve aynı zamanda İSO Meclis Üyesi Oğuzhan Durmuş ev sahipliğinde düzenlenen programa İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan katıldı. Geçmiş dönem T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevini yürütmüş, Bursa Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank’ın da katıldığı programda STK Başkanları’nın konuşmacı olduğu bir panel düzenlendi. PAGEV Başkan Yardımcısı Burak Önder Programın açılışında kısa bir hoş geldiniz konuşması yaptı.
BİRLİK BAŞKANLARI KONUŞMA YAPTI
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan,İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı ve EVSİD Başkanı Talha Özger’de etkinlikte birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından, sanayici ve iş insanlarından gelen soruların yanıtlandığı soru-cevap bölümünün ardından etkinlik sona erdi.
YAPMAMIZ GEREKEN MARKALAŞMAK VE VERİMLİLİK
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve önceki dönem Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptığı konuşmada “Devletin verdiği sübvansiyonlarla, ucuz enerjiyle, işçilikteki ucuz maliyetlerle bir şeyler üretip bunu satıyorsak ve para kazanıyorsak biz kendimize sanayici demeyelim. Biz aslında devletimizin sağladığı imkânlarla üretim yapan kişiler oluyoruz. Devletimizin topladığı vergilerle sübvanse edilip aslında Hans’ın cebine para koyan, oraya ucuz mal satıp aslında Avrupalıyı, Amerikalıyı, Orta Doğuluyu besleyen bir konuma geçiyoruz. Özel sektörün de daha fazla inisiyatif alması, yatırımlarını geleceğin ihtiyaçlarına göre şekillendirmesi gerekiyor. Doğru sanayicilik, doğru üreticilik yapmak istiyorsak markalaşmamız dünyanın peşine düştüğü ürünleri, aradığı ürünleri üretiyor olmamız lazım. Sanayicilikten bahsedeceksek bizim yapmamız gereken iki başlık markalaşmak ve verimliliktir” dedi.
İKİ TASARI MECLİS GÜNDEMİNDE
Gündemlerinde özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandıracak bir çalışmanın olduğundan bahseden ve bunu ‘süper izin’ olarak tanımlayan Varank, süreçleri çok kısaltacak bir konu üzerinde çalışma olduğunu, önümüzdeki dönemde bu hususu meclisten geçirmek istediklerini dile getirdi. AB’nin yakın zamanda tekel konumundaki teknoloji firmalarının rekabet şartlarını bozmasını engellemek üzere tasarlanmış bir kanun tasarısına geçtiğini hatırlatan Varank, “Bizim de Rekabet Kurumumuz şu anda buna benzer bir tasarıyı çalıştı. Dijital mecralardaki reklamlar, buradaki uygulamalarla ilgili çok ciddi düzenlemeler getirecek. Bu düzenleme firmalarımızın rekabetçiliğini oldukça artıracak. İnşallah önümüzdeki dönemde bu kanunu da geçirmek istiyoruz” diye konuştu.
SADECE KURLA REKABET YAPILAMAZ
Küresel rekabetçiliğin, yenilikçilik, verimlilik ve sürdürülebilir büyüme yetkinlikleriyle doğrudan ilişkili olduğunu belirten EVSİD Başkanı Talha Özger, “Rekabetçilikte en önemli geliştirici özel sektör olsa da kamunun da destek vermesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Züccaciye sektörünün 2023’te 5,5 milyar dolar dış ticaret fazla verdiğini kaydeden İSTİB Başkanı Ali Kopuz da, 2024’te ise bu rakamın 3,5 milyar dolara düştüğünü belirtti.
EK VERGİLER 1 MİLYONU AŞKIN ÇALIŞANI İŞSİZ BIRAKABİLİR
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “5 bin firma ve 1 milyondan fazla çalışanı olan bir sektörüz. En büyük sorunumuz hammadde. Paslanmaz çelik ithalatında firmalarımız yüzde 12 vergi ödüyor, üstelik Türkiye’de bu hammadde üretilmiyor. Eğer bir vergi daha gelirse 5 bin firma ifl as tehlikesi yaşayacak, 1 milyondan fazla işçi işsiz kalabilir. Kur politikası ve yüksek faiz bizi geriye götürüyor. Maliyetleri düşürücü önlemler alınmalı.” Dedi.
FİYAT VE REKABET CAZİBEMİZİ YİTİRİYORUZ
“Tarım sektörleri olarak 200 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ürün kalitemiz, çeşitliliğimiz İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı’da konuşmasında ve hızlı teslimat avantajlarımız var. Fakat şu anda fiyat ve rekabet cazibemizi her geçen gün biraz daha yitiriyoruz. Bu manada bizler kendi cephemizde olabildiğince önlemler almış olsak da, bir takım temel unsurların otoriteyle birlikte alınması ve yürünmesi gerekiyor.” Dedi.
