“Kadınlar güçlüdür!”
Kocaeli’nin tek kadın Emniyet Müdürü Şaheser Şen ile bir araya gelerek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel röportaj gerçekleştirdik.
Suriye’nin en hareketli olduğu günlerde sınırda görev yapan Şen, “Polislik erkek mesleği gibi görünür. Erkeklerin fıtratına da daha yakındır belki ama yöneticilik kadın-erkek fark etmiyor. Kadınların olduğu yerlerde her şeyin daha titiz olduğunu düşünüyorum. Ben burada Emniyet Müdürü’yüm ama eve gidince her şeyden önce anneyim” dedi.
2008 yılında ilçe olan Darıca’nın ilk kadın Emniyet Müdürü Şahaser Şen ile makamında röportaj gerçekleştirdik. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel hazırladığımız sayıya özel konuşan Şen, Suriye sınırında görev yaptığı günlerden, Darıca’da ki 3 aylık performansına kadar sorularımızı yanıtladı. Kadınların güçlü olduğunu söyleyen Şen, “Önce kendine inanmakla başlar her şey. Kendine inanmakla her şey olur” dedi.
EMNİYET TEŞKİLATI’YLA NE ZAMAN TANIŞTI?
Göreve 2000 yılında Ankara’da başladığını söyleyen Şen, “Ben 2000 mezunuyum. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde göreve başladım. 2002’de İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne geçtim. 2015’e kadar İstanbul’da şubelerde ve ilçelerde çalıştım. 2015’ten sonra da Şanlı Urfa’ya şark tayini için gittim. 8 ay kadar merkezde çalıştım. Daha sonra da Akçakale İlçe Emniyet Müdürü oldum. Bir dönem Harran ile birlikte oldum. Sınırda olan bir ilçeydi.”
URFA GÜNLERİNDE NELER YAPTI?
“Urfa buralara göre daha farklı kültürde olan bir yer. Kadın emniyet müdürü olarak orada da tabi ki ilk etapta şaşkınlık oldu. Sonraki süreçte çok uyumlu çalıştık. Halen oradaki insanlarla görüşüyorum. Tabi oradaki kadın profili çalışmaktan ziyade, ev hanımı olan evinde yaşayan insanlardı. Kadınlarla ilgili orada bayanların kendi aralarındaki etkinliklere mümkün olduğunca katılmaya çalıştım. Özellikle kız çocuklarıyla ilgili çok şeyler yaptık. Orada çocuklar erken yaşta evliliklere yönlendirildikleri için. Halen görüştüğüm çocuklar ve kızlar var. Ödev kontrolü yaptıran çocuklar vardı. Onların aileleriyle de görüşmeye başladım. Okumasın diyenler zamanla okusun, sizin gibi olsun diyenler oldu. Belirli markalarla görüşerek 10 Nisan etkinlikleri kapsamında hediyeler, eğitim seminerleri yaptık. Lise öğrencilerine yönelik dolandırıcılık mağduru olmamaları ve dolandırıcılık suçuna karışmamaları konusunda da çalışmalar yaptık. O süreçte faydalı dönüşleri oldu”
DARICA’DA “KADES”İ DUYURDU
“Urfa’da ki görevimin ardından İstanbul’a geldim. 1 sene kadar Polis okulunda görev yaptım. Ardından da Darıca ilçesine Emniyet Müdürü olarak atandım. Burası kadınların daha aktif olmasından kaynaklı, geldiğim günden beri KADES projeleri yaptık. KADES, kadına şiddetle ilgili indirilen bir program. Uygulama indiriliyor, TC kimlik numaranızı giriyorsunuz ve yardım butonu var. Herhangi bir noktada yardıma ihtiyacınız olduğunda yardım butonuna bastığınız zaman haber merkezi size en yakın ekibi olay yerine yönlendiriyor. Sağlık Ocakları’na, Kadın Kolları’na, AVM’de stant açarak bunu çok kişiye ulaştırmaya çalıştık. 10 Nisan etkinlikleri kapsamında kadınlarla ilgili eğitim çalışmaları gibi yapacağız. Engellilerle ilgili bir proje yapmayı planlıyoruz”
DARICA’DA 3 AYDA NELER YAPTI?
“Darıca 225 bine gelmiş bir nüfus var. Sıkışmış bir nüfus var. Trafik uygulamalarını çok arttırdık. Vatandaşın ilk göreceği şey trafik. Servis saatleri, servis güzergâhları, usule uygun olmayan parklanma konularında ilk yaptığımız çalışma yaptık. Uygulama ve ekip sayımızı bu konuda arttırdık. Genel anlamda huzurlu ve sakin bir ilçe olsa da insan sayısının fazla olduğu yerde tabi ki suça dair sayılarda fazla olabiliyor. Ama şimdi gerek yaptığımız şok uygulamalar, gerekse yaptığımız GBT uygulamalarıyla aktif olarak dışarıda polis memuru arkadaşlarımızı hem de bekçilerimizi çalıştırıyoruz. Böyle olunca suç oranında da azalma oluyor. Ekiplerimizde GPS var. 24 saat aralıksız faaliyet halindeler. 15 dakikadan fazla durmaları söz konusu olmuyor. Bu da suçların genel olarak yüzde 60’a yakın azalmasını sağladı. 3 ayda bu başarı oldu. İlerleyen süreçte hedefimiz yüzde 70’i geçmek”
“BEKÇİLERİN ÇOK FAYDASI VAR”
“Özellikle bekçilerin çok faydaları oluyor. Suçüstü yakalıyorlar. Teşkilatta yoktu, yeniden alımlar yapıldı. 50 civarında bekçimiz var. Polis sokakta olunca suçlar da az oluyor. Biz dışarıdaysak anlıyorlar ki biz burada bir şey yapamayız. Başarı tabi ki ekip işi. Devam ediyoruz. Ekip sayımız arttıkça daha da iyi olacağımızı düşünüyoruz. 14 rütbelimiz var”
“KADIN GÜÇLÜDÜR”
“Kadının olmayacağı sektör bence yok. Kadının içinde bulunmayacağı meslek grubu bence yok. Eskidendi bu kadın yapamaz, kadın başaramaz. Yaradılış itibariyle biz erkeklerden daha güçlü değiliz. Allah erkekleri daha güçlü yarattı. Ama akıl yönünden bizler eşit şartlardayız. Özellikle kendi mesleğim için söylüyorum. Polislik erkek mesleği gibi görünür. Erkeklerin fıtratına da daha yakındır belki ama yöneticilik kadın-erkek fark etmiyor. Kadınların olduğu yerlerde her şeyin daha titiz olduğunu düşünüyorum. Daha ince ayrıntıların düşünüldüğünü, daha ayrıntılı çalışıldığını düşünüyorum. Erkeklerden bizi ayıran şey bence bu. Biz daha fazla hassas davranabiliyoruz. Burada ben emniyet müdürüyüm ama evime gittiğimde anneyim. Çocuğum var, sorumluluklarım var. Ama erkekler bizim gibi değil, eve gittiği zaman bir annenin taşıdığı sorumluluğu taşımıyor. Çünkü kadına yüklenen misyon bundan daha fazla. Kadınlar güçlüler. Önce kendine inanmakla başlar her şey. Kendine inanmakla her şey olur”


