Kocaeli’de 346 okul depreme dayanıklı değil
Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye’de deprem gerçeği gündeme taşınıyor. Konuya ilişkin son açıklama Eğitim Sen Kocaeli üyesi, Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Deprem Bilimci Doç. Dr. Savaş Karabulut’tan geldi. Gebze Teknik Üniversitesi’nde tamamlanan yüksek lisans tez çalışmasından ortaya çıkan korkutucu sonuçlara dikkat çeken sendika, Kocaeli’de 10 okul binası olası bir depremde yıkılma tehlikesi altında, 346 okul binası ise güçlendirme beklediğini belirtti. Yüksek İnşaat Mühendisi Sinan Yazıcı’nın Ekim 2024’te tamamladığı “Kocaeli Bölgesindeki Okulların Sismik Risk Değerlendirilmesi” konulu tezine göre; Türkiye’nin deprem açısından en riskli illerinden biri olan Kocaeli’de, hem binlerce öğrenci ve eğitimcinin çatısı altında olduğu hem de olası bir felakette toplanma alanı olarak kullanılması muhtemel okullarımız depreme hazır değil.
DEPREM TEHLİKESİNİN EN YÜKSEK OLDUĞU İLÇELER
Söz konusu çalışma kapsamında bölgedeki okullar için zemin özellikleri, fay hatlarının durumu, geçmiş deprem kayıtları ve yapı malzemeleri gibi parametreler değerlendirilerek, kırılganlık ve tehlike analizleri yapıldı. Sonuçlar, Darıca, Gebze, Gölcük ve İzmit’in deprem tehlikesinin en yüksek olduğu ilçeler olduğunu gösterdi.
Risk analizine göre, 2000 yılı öncesinde inşa edilmiş 396 okul binası, yürürlükteki deprem yönetmeliklerine göre yetersiz bulunuyor. Bu binalardan 10’u ciddi göçme tehlikesi altında. 98 okul ağır hasar alma riski taşırken, 238 okul ise orta derecede hasar görebilecek durumda.
İLÇELERE GÖRE 2000 BİN ÖNCESİ İNŞA EDİLEN OKUL SAYISI
GTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Jeofizik Mühendisi, Deprem Bilimci Doç. Dr. Savaş Karabulut konu hakkında yaptığı açıklamada, “Başiskele’de 33, Çayırova’da 3, Darıca’da 18, Derince’de 15, Dilovası’nda 11, Gebze’de 83, Gölcük’te 20, İzmit’te 87, Kandıra’da 24, Karamürsel’de 20, Kandıra’da 36 ve Körfez ilçesinde ise 55 okul binası 2000 öncesi imal edildiği belirlenmiştir. Eğitim kurumlarının bu risk analizlerine göre sonuçları ise 10 okulun göçme seviyesinde olduğunu, 98 okulun ağır hasar alacağını ve 238 okul binasının ise orta hasar alacağını göstermektedir. 346 okul binasının ya güçlendirilmesi gerektiğini veya yıkılıp son deprem yönetmeliğine göre tekrar projelendirilerek inşa edilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu okul binalarının hangisi olduğu ise Milli Eğitim Bakanlığı, Kocaeli il Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kocaeli Valiliği’nin bilgisi dahilindedir. Başiskele’de 1, Çayırova’da 1, Darıca’da 1, Derince’de 1, Gebze’de 1, Gölcük’te 1, İzmit’te 2, Kartepe’de 1 ve Körfez ilçesinde ise 1 okul binasının her an orta ve üstü büyüklükteki bir depremde göçeceğini yani yıkılacağına işaret etmektedir.” Dedi.
DEPREMDE ÖLMEK KADER DEĞİLDİR
Bu okul binalarının yıkılıp baştan yapılıp yapılmadığı ise bilinmemektedir. Ya da tez çalışması kapsamında orta ve üstü hasar alacak 346 okulun adları ve nihai durumları bilinmemektedir. Bu noktada da Kocaeli halkının eğitim kurumları konusundaki imtihanını depremden önce verecek olan Milli Eğitim Bakanı ve eğitim kurumlarının dönüşümü için bir bütçenin ayrılıp ayrılmadığı belirlenecektir. Depremde ölmek kader değildir. Sorumlularından veya kendisini sorumlu hissedecek olanlardan, en az 200 bin öğrenci ve eğitim emekçisinin can güvenliğini almaya davet ediyor, Eğitimsen olarak konunun takipçisi olmaya sonuna kadar devam edeceğimizi de bildiriyoruz. Gebze Teknik Üniversitesi’nde görev yapan bir bilim emekçisi olarak bu noktada halkın vergileriyle okumuş ve maaşını da bu halkının vergilerinden alan bir kamucu aydın olarak, Kocaeli’li yurttaşlarla bu bilginin paylaşılmasının zorunluluk olduğunu biliyorum. Umarım yetkililer ve sizler kulak verir ve deprem güvenli bir yaşam için üzerinize düşen sorumluluğu yerine getirirsiniz.”