Anasayfa > Genel  >  KSO Başkanı Zeytinoğlu’ndan reform çağrısı!

KSO Başkanı Zeytinoğlu’ndan reform çağrısı!



Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Şubat Ayı Meclis Toplantısı, İzmit Millet Bahçesi içerisinde yer alan KSO Binası’nda gerçekleşti. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığındaki toplantıya KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Erçin Dinçer, KOÜ Yönetimi’nden isimler ve KSO Meclisi Üyeleri katıldı. KSO Meclis’inde konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “Mevcut hükumetimizin 2000’li yıllarda yaptığı reformları yeniden yapması yabacı yatırım için çok önemli” dedi. Meclise KOÜ Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk katıldı. Meclis toplantısı sonunda KOÜ ile KSO arasında KSO’nun yeni binasının KOÜ tarafından kullanılmasına yönelik protokol imzalandı.

İSTANBUL’UN ARDINDAN İKİNCİ SIRADAYIZ

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, meclisteki konuşmasında şunları söyledi: “Çatı kuruluşumuz TOBB’nin kuruluş yıldönümünü kutluyorum. İthalat rakamımızda ufak bir artış olduğunu görüyoruz. En fazla ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak. İthalat rakamımız oldukça yüksek. Yatırım ve sermaye malları ithalatında azalma var. Tüketim mallarının üretimini ülkemizde de yapabiliriz. Rusya, Çin, ABD, Almanya, İtalya en fazla ithalat yaptığımız ülkeler. 10 milyar dolar altında cari açığımız var. Kocaeli olarak ihracat istatistiklerinde İstanbul’un ardından açık ara ikinci sıradayız.

54 BİN KİŞİ ÇALIŞMA HAYATI DIŞINDA KALDI

Reel efektif döviz kuruna baktığımızda endeks 100 olsa 42,28 bizim için ideal olan. Orta ve uzun vadede tutundan vazgeçmemiz lazım çünkü kaybettiğimiz ya da kaybedebileceğimiz pazarları geri alabilmemiz pek mümkün değil. Sanayi üretimde yüzde 7’lik bir artış var. Kapasite kullanma oranımız azaldı. Kocaeli’deki kapasite kullanma oranımız 10 binde 6 azaldı. Çalışan sayımız 54 bin azaldı. İşsizlik oranı düşüyor ama 54 bin kişi çalışma hayatı dışında kaldı. 50 milyon kişi bu ülkede çalışıyor olmalı, bu en düşük rakamımız olmalı. 163 miyar dolar faiz ödememiz var, bütçemizdeki en büyük açık buradan.

YABANCI YATIRIM GELİR SAĞLAYACAK

İlimiz 2024 yılında toplanan verginin yüzde 10, 31’ni topladı. 765 milyar 770 milyon 119 bin TL vergi toplandı Kocaeli’de. Ankara vergi toplamada Kocaeli’yi geçti. Pek çok firma merkezi İstanbul’da ve vergiyi oradan ödüyor ama burada iş yapıyor. O İşletmecileri ikna yoluyla bu kentten vergi ödemeleri için görüşüyoruz. Bu gerçekleşirse Büyükşehir Belediyemize gelebilecek olan bütçe açısından da önemli. Yabancı yatırımcılar ülkemize gelmesi önemli. Yabancı sermaye ülkemize gelir sağlayacak. Ülkemize yabancı sermaye gelmesi için mevcut hükumetimizin 2000’li yıllarda yaptığı reformları yeniden yapması yabacı yatırım için çok önemli! Portföy yatırımlardan bahsetmiyoruz, gerçekçi yatırımlardan söz ediyoruz.”

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

Yüksek teknolojili üretim bugün dünyanın en önemli hususlarında. Ticaret savaşları ve siber saldırılar gündemde. Yeni işletme modellerinin gelişmesi gerekiyor. Ben rektör olduktan sonra işçisizlik sorunu olduğu kanaatine vardım. Üniversiteler yeni bilgiler üretiyor ama sizler bu bilgiyi ticarileştiriyor ve faydalı ürün-hizmet haline getiriyorsunuz. Sanayiciler staj konusunda teşvik edilmeli. Üniversite ile sizler arasında işbirliği olmalı, bu bir tek bizlerin isteğine bırakılmamalı çünkü bu bir milli görev. Biz bugün sizlerle bir araya gelmek için geldik. Daha önce kaçırdığımız sanayi devrimindeki durumu teknoloji 4.0’da yaşamamak için buradayız. Yüksek teknolojili ürünler üretmek zorundayız.

LÜTFEN SİZLER DE DESTEK OLUN

Kocaeli olarak yüksek teknoloji ürün üretimi konusunda iyi durumda değiliz. Biz üniversite olarak Bilim Park binamızı hazırladık, TÜBİTAK ile birlikte bu binada çalışacağız. Milli Teknoloji Atölyesi bu binada hizmet verecek. Ön Kuluçka Merkezi kuracağız, Teknoloji Transfer Merkezi kuracağız, patent ofisimizi kurduk, proje destek ofisi oluşturduk. Organize Sanayi Bölgeleri’nin sorunlarına ilişkin bir çalıştay yapacağız. Mesleki Eğitim Çalıştayı yapacapız bu yıl içerisinde teslim bunları yapacağız. İş dünyasının sürdürülebilirliği için depreme karşı alınabilecek önlemler üzerine çalışmayı başlattık, sizlerin de desteğini bekliyoruz. Endüstri bölgesindeyiz ve yapılacak envanter çalışması ile daha güvenli bir endüstri bölgesi olacağız. Önerilere açığız. Biz çalışmaların takipçisi ve çalışmaları yapan olacağız ama lütfen sizler de destek olun.


Sıradaki Habere Kaydır