Sosyal Medya İşyerinde Verimliliği Düşürüyor
Kocaeli Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, çalışanların iş saatlerinde sosyal medya platformlarında zaman geçirdiğini ve bu durumun “sosyal sanal işten kaytarma” olarak adlandırıldığını ortaya koydu.
İş Stresi ve Sosyal Medya Kullanımı
Kocaeli Üniversitesi Kandıra Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Ezgi Fatma Erbaş Kelebek’in yaptığı araştırmada, iş stresinin sosyal sanal kaytarmayı tetiklediği belirlendi. Araştırma, Kocaeli’de özel bankalarda çalışan 219 kişiyle yapıldı. Bilinçli farkındalık düzeyi düşük olan çalışanların, stresle başa çıkmak amacıyla Facebook, Twitter, WhatsApp ve Instagram gibi platformlarda daha fazla zaman geçirdiği gözlemlendi.
“Yüksek bilinçli farkındalıktan çok düşük bilinçli farkındalık söz konusu olduğunda, iş stresinin sosyal sanal kaytarma üzerindeki etkisi daha güçlü oluyor” diyen Öğr. Gör. Dr. Ezgi Fatma Erbaş Kelebek, bu durumun iş verimliliği üzerinde olumsuz etkileri olduğunu vurguladı.
Sosyal Medya Kısa Süreli Rahatlama Sağlıyor
Araştırmada, çalışanların kısa süreli sosyal medya kullanımıyla iş stresini azalttığına dikkat çekildi. Ancak bu durum, işten kaytarmanın bir alışkanlık haline gelmesine neden olabiliyor. Bilinçli farkındalığı yüksek çalışanlar ise sosyal medyada zaman geçirme ihtiyacı duymadan stresle daha etkili bir şekilde başa çıkabiliyor.