TÜBİTAK, Kuantum Teknolojileri’ni sunar

TÜBİTAK, 14 Nisan Dünya Kuantum Günü’nde ülkemizin kuantum teknolojilerindeki yetkinliğini ve altyapısını her geçen gün ileriye taşıyor.’Bilimle geleceğe, kuantumla yarına!’ sloganı ile çalışmalarını sürdüren TÜBİTAK, Uluslararası iş birlikleriyle küresel kuantum ekosistemine değer katıyor. TÜBİTAK -UME kapsamında; mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda dondurulan atomlardan ‘soğuk atom dönü-ölçerleri’ ile Kuantum optiği çalışırken, elmas kristallerdeki kusurların lazer altında ışımalarından hassa manyetik alan-ölçerler üretmekte.
KTB, TÜBİTAK BİLGEM ÇATISI ALTINDA KURULDU
TÜBİTAK ayrıca, nano boyutta ürettiği Süperiletken aygıtlardan ‘kuantum bitleri’ yani ‘kübit’ler yapıyor ve ölçüyor ve uluslararası projelerdeki hassas kuantum ölçümler ve standardizasyon çalışmalarıyla global kuantum ekosistemine katkı sunuyor. TÜBİTAK BİLGEM çatısı altında kurulan Kuantum Teknolojileri Bölümü ile, kuantum hesaplama, algılama ve haberlerleşme gibi alanlarda ülkemizin öncüsü olmayı hedefliyor. Kuantum Teknolojileri Bölümü (KTB) İlk kuantum sensör prototipini geliştirerek manyetik alan algılamada bir çağın kapılarını araladı. Hem sivil hem askeri alanda büyük potansiyele sahip bu sensör, yerli ve yenilikçi Ar-GE’nin eseri.

KUANTUM HESAPLAMA ALANINDA ARAŞTIRMA
TÜBİTAK ULAKBİM kapsamında TRUBA ve Yüksek Başarımlı Hesaplama Yetkinlik Merkezi NCC Türkiye ile; kuantum hesaplama alanında araştırmalara altyapı sunulmakta, yetenek geliştirme ve ekosistem oluşturma faaliyetlerine katkı sağlamakta. Kuantum teknolojileri alanındaki yenilik, yetenek geliştirme ve işbirliğine dayalı çabaları desteklemeye ve Türkiye’nin kuantum araştırma ekosistemindeki rolünü güçlendirmekte.