Balıkçılar Umduklarını Bulamadı
Deniz ve iç sulardaki su ürünlerinin korunması, avcılığın sürdürülebilirliğinin sağlanması için 1 Eylül 2021’de başlayan av sezonunu yarın sona eriyor. Av sezonunda umduğunu bulamayan balıkçılar, yasağın kalkacağı 1 Eylül 2022 tarihine kadar tekne ve ağ bakımlarını yapmaya başlayacak.
Kocaeli Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sarı, denizlerde av yasağının yarın başlayacağını belirterek, ” Gerek Marmara’da gerekse Karadeniz’de balık sezonunun çok verimli geçtiğini söyleyemeyiz. Bu sezon balıkçı arkadaşlarımız hem et verimliliği hem de balık bolluğu açısından denizlerde umduğunu bulamadı. Palamut bu sezon pek olmadı. Hamsi ve istavrit vardı ama boyları küçüktü, sadece lüfer çok iyiydi. Balığın protein değerinin yüksek olduğu bir gıda olduğuna işaret eden başkan Sarı, balık fiyatlarının uygun olmasının daha çok tüketilmesini ve toplumun daha sağlıklı olmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.
SEKTÖRDE MALİYETLER OLDUKÇA ARTTI
sektörde maliyetlerinin yükseldiğine dikkati çekerken, özellikle mazot fiyatlarındaki anormal artış sonrası giderlerin fazla olmasının balıkçıları zor duruma düşürdüğünü dile getirdi. Ali Sarı, “Mazot fiyatlarının küresel olarak artması balıkçılarımızı da çok etkiledi. Balıkçılara mazotta ÖTV desteği verilmesine rağmen bu destek eskisi kadar etkili olmuyor. Bu desteğin önceki yıllarda olduğu gibi yüzde 50 civarında devam etmesi balıkçılık sektörü için çok önemli. Akaryakıt desteği hem balıkçılara hem tüketicilere faydalı olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu. Balıkçıların bankalara COVID-19 salgını ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden dolayı kredi borçları olduğunu belirten Başkan Ali Sarı, bu borçların ertelenmesi için çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.