Gebze Çöreği’ne coğrafi işaret!

Gebze’de dini bayram günlerinde çıkartılıp dağıtılan Gebze Çöreği’nin Türk Patent Kurumu’ndan uzun süre bekleyişi mutlu sonla tamamlandı.

Gebze Çöreği’ne coğrafi işaret!
24 Şubat 2021 Çarşamba 15:47

GTO’nun kararlı ve inatçı tavrı ve mücadelesi sonrası Gebze Çöreği 15 Şubat 2021 tarihinde 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 38 inci maddesine göre; Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan ‘Gebze Bayram Çöreği’ ismi ile Mahreç işareti almaya hak kazandı.

3 AY İTİRAZ SÜRESİ OLACAK

5 yıllık başvuru süresinin itirazlar ve evrak eksiklikleri sonrası kabul edilmemesi sonrası 21 Ekim 2020 tarihinde yeniden başvuru yapan Gebze Ticaret Odası’nın bu başvurusuna olumlu cevap geldi. Türk Patent’in mahreç işareti için 3 aylık bir itiraz süresi koyduğu, bu süre içerisinde itiraz olmaması halinde işaret Gebze çöreklerinde kullanılacağı belirtildi. GTO Genel Sekreter Mustafa Sekin’in bizzat ilgilendiği ve süreci yönettiği coğrafi işaret için beklenen sevindirici cevap 15 Şubat tarihinde geldi. Gebze’de uzun zamandır üretilen Gebze Çöreği, Gebze Ticaret Odası tarafından son 2-3 yıldır dini bayramlar öncesi özellikleri değiştirilmeden, çöreğin ustaları tarafından özel olarak hazırlanan bir fırında  225-230 gr ağırlığında üretilip 4 ilçede vatandaşlara ücretsiz dağıtılmakta. Gebze Çöreği’nin Mahreç işareti almasından sonra ürün,  GTO koordinatörlüğünde içlerinde İlçe Tarım Müdürlüğü, Gebze Belediyesi ve üniversitelerden uzmanların yer aldığı denetleme kurulu tarafından çöreğin uygunluğu, kullanılan bileşenlerin ve oranlarının uygunluğu, üretim metodunun uygunluğu, muhafaza koşullarının uygunluğu ile mahreç işaretinin ambleminin, Gebze Bayram Çöreği ibaresinin olup olmadığı denetlenecek.

SADECE DİNİ BAYRAMLAR ÖNCESİ ÇIKARTILIYOR

 Eski tarihlerde Gebze’de yaşayan  Türkmenlerin (Manavların) yemek kültürüne dayanır. Günümüzde halk arasında ‘Parmaklı’ çörek olarak da bilinir.  Buğday unu, çavdar unu, maya, su, ekşi hamur, margarin, anason, tuz, toz şeker, tarçın, karanfil ve damla sakızı kullanılarak fırınlarda üretilir. Anason içermesi ayırt edici özelliklerindendir. Ayrıca Coğrafi sınıra özgü üretim metodu, özellikle kendine has şeklinin verilmesi bakımından ustalık becerisi gerektirir. Sadece dini bayramların arife günlerinde özel bir fırında yapılır. Eve gelen misafirlere ikram edildiğinden hem de misafirliğe giderken hediye olarak götürüldüğünden çok miktarda satın alınır .

Kamil Uzunmehmet

Mahreç işareti nedir?
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir. Hammaddesi veya üretim, işleme aşamalarından bir tanesi yörede gerçekleşen bir ürün mahreç işareti olarak tescillendiğinde diğer üretim ve işleme aşamaları kaynaklandığı yöre dışında da gerçekleştirilebilir.

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.