Gebze Fırıncılar Kooperatifi İsyan Etti
Gebze Fırıncılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Aydemir, Başkan Yardımcısı Kenan Saroğlu ve Darıca Fırıncılar Derneği Başkanı Ezel Külekçi basın mensuplarıyla bir araya gelerek ekmek üreticilerinin bayramda 2 gün kapalı olmasının nedenlerini dile getirdiler.

İftar yemeğinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Gebze Fırıncılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Aydemir, Başkan Yardımcısı Kenan Saroğlu ve Darıca Fırıncılar Derneği Başkanı Ezel Külekçi, çalışacak ara eleman bulmak konusunda da sıkıntıların aktarıldığı toplantıda konuşan Kooperatif Başkanı Aydemir, ‘’ Eskiden çocuklar çırak olarak verilirdi, şimdi herkes üniversite mezunu, 18 yaşındaki birini nasıl yetiştirelim. Büyüklerimizden rica ediyoruz, tıpkı Türklerin çalışmak için Almanya’ya gittiği gibi devletin de bir kapı açarak Afgan uyrukluları çalışmaları için yurda sokmalarını istiyoruz. ‘’ dedi.
“ŞU AN ÇOK ÇARESİZİZ, BİZE SAHİP ÇIKIN”
Çalışacak ara eleman bulmakta zorlandıklarını ve bu nedenle ekmek üreticilerinin çok zor durumda olduğunu dile getiren Gebze Fırıncılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Aydemir, sektörde çalışacak genç kesimin olmadığını söyleyen Aydemir, fırınların hafta sonu kapalı olması gerekirken, personel yetersizliği nedeniyle bu uygulamayı yıllardır hayata geçiremediklerini ifade ederek, ‘’Şu an çok çaresiziz, bize sahip çıkın. Hatırlarsanız eskiden fırınlar pazar günü kapalı olurdu, biz de bayatlamadığı için ikili ekmek yapardık, vatandaş da cumartesi gününden ekmeğini ona göre tedarik ederdi. Şimdi her evde buzdolabı var, ekmek dolaptan çıkarılıp tost makinasında ısıttıktan sonra yenilebiliyor, üstelik israfın da önüne geçilmiş olunuyor. ‘’dedi.
“AFGAN UYRUKLULARI ÇALIŞMALARI İÇİN YURDA SOKMALARINI İSTİYORUZ”
İşveren olarak çalışmak istediklerini, ancak elemanların ise haftada 1 gün izin yapmak konusunda ısrarcı olduğunu sözlerine ekleyen Gebze Fırıncılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Aydemir çaresiz kaldıklarını belirterek, ‘’ Büyüklerimizden rica ediyoruz, tıpkı Türklerin çalışmak için Almanya’ya gittiği gibi devletin de bir kapı açarak Afgan uyrukluları çalışmaları için yurda sokmalarını istiyoruz. Bu sadece bizim için değil her sektör için geçerli. Devlet mutlaka yabancı işçi almanın yolunu açmalı ‘’dedi.
“DEVLETİN BUNA BİR ÇARE DÜŞÜNMESİ LAZIM”
Fırıncılık sektöründe ara elaman bulmakta zorlanmalarının nedeninin eğitim sisteminden de kaynaklandığı söyleyen Mehmet Aydemir, ‘’Eskiden ilkokulu bitirdikten sonra okuma hevesi olmayan çocuklar bir yerlere çırak olarak verilirdi, şu an çocuklar üniversiteyi bitiriyor ve belli bir yaşa geliyor. 18 yaşına gelen bir çocuk ne meslek öğrenebilir? Devletin buna bir çare düşünmesi lazım. Mevcut ustaların arkasından gelecek yetişmiş personel yok, şu an emekli veya yaşlı eski elemanlarla idare etmeye çalışıyoruz. Her gün akşam yatarken gece eleman çalışmaya gelir mi, gelmez mi? diye düşünüyoruz, böyle bir ticaret olur mu? Eskiden böyle değildi, vatandaş meslek öğrenmesi için çocuğunu getirir teslim ederdi. Şu an anormal bir hayatın içine girdik açıkçası’’ dedi.