Kaza sonrası servis krizi!



Gebze’de yaşanan ve 3’ü öğrenci 4 vatandaşımızın ölümü ile sonuçlanan feci kazanın ardından emniyet denetimleri arttırırken güzergâh izin belgesi olmayan yaklaşık 70 servis aracı bağlandı.

Gebze’de yaşanan üzücü kazanın ardından UKOME ve İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin servis araçlarına yönelik denetimi sonrası 70 kadar servis aracına cezalar kesip, 2 ay trafikten men etmesi üzerine Kocaeli Servisçiler Odası ve şirket sahipleri dün bir çok servis okullara öğrenci taşımama kararı aldı. Ancak Başkan Ahmet Taşkın’ın Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve İl Emniyet Müdürü Velsel Tipioğlu ile gece boyu sürdürdüğü yoğun görüşmeler sonrasında araçlara ceza yazılmayacağı ortaya çıktı ve Başkan Taşçı servis araçlarının işlerine devam etmeleri gerektiği talimatı verdiği ve sorunun geçici de olsa çözüldüğü öğrenildi.

EVRAKI OLMAYANLAR SERVİSE ÇIKMAYACAK

Konu ile ilgili bilgi veren Kocaeli Servisçiler Odası Başkanı Ahmet Taşçı, kararı servisçilik yapan esnaf ile birlikte almak zorunda kaldıklarını belirtti. Gebze kazasından sonra yoğun bir denetimin başladığını belirten Taşçı,  “Firmaların kontrol ve denetim mekanizmalarını çalıştırarak bir araya gelerek Kocaeli genelinde yol belgesi olmayan ve evrakları eksik olan servis araçlarının , okulların ara tatil olduğu 1 hafta boyunca evrakları eksik olan servisçiler evraklarını tamamlama talimatı verdi. Evraklar tamamlanmayana kadar servise çıkılmayacak. Biz kararı almadan kentin tüm yetkililerini aradık. Ancak bize cevap veren olmayınca bu kararı aldık” dedi. Evrakları eksik olan araçların evraklarını ara tatilde tamamlamaması halinde 22 Kasım’da okullar açıldığında aynı sıkıntılar yaşanmaya devam edeceği belirtildi. 

BÜTÜN SERVİSÇİLERE FATURA KESİLİYOR

Konuyla ilgili olarak servis araçları sahibi üyelerine yönelik bir açıklama yapan Kocaeli Servisçiler Odası Başkanı Ahmet Taşçı, “Gebze’de meydana gelen elim kazada vefat edenlere çok üzüldük. Tabi ki bizler de istemezdik kaza olmasını. Biz 6 bin 100 kişilik camiayız. Bizlerin de suçu olur; bunları kabul ediyoruz ancak her  ne hikmetse en ufak bir ihmal ya da kazada fatura servisçi esnafımıza kesiliyor. Hata yapanlar var fakat bunlara mal edilmiyor. Hakimler de, doktorlar da, öğretmenler de, cami hocaları da hata yapıyor. Fakat bu olaylar kişiyi bağlıyor; doğrusu da bu. Ne hikmetse bir servisçi bir suç işledi mi, hata yaptı mı faturası  bütün servisçilere kesiliyor” dedi.

“İZİN BELGESİ OLMADAN SERVİS YAPMAYIN”

“Tüm araçlarımız da belgeler olsaydı daha iyi olurdu” diyen Taşçı, “Bir arkadaşımız kaza yaptı. Bu araç okul taşıtı değil; yaşı okula uymuyor. Peki bu aracı çalıştıran müdür ceza aldı mı? Bütün müdürler denetimden geçiyor mu? Hayır. Fakat biz servisçiler iki gündür yapılan denetimlerde birçok aracımız bağlandı. Bizim de suçumuz var; buna sözümüz yok fakat bizlere de ceza yazılıp ihtar verilseydi iki gün sonra zaten tatile giriyorduk. Sayın valimizden rica ediyorum: zaten iki gün sonra tatile gireceğiz; bütün izin belgelerimizi de çıkartacağız. Tüm araçlarımız da belgeler olsaydı daha iyi olurdu. Tüm üyelerimiz, ‘belge olamadığı için yarın servise çıkmayacağız’ diyorlar. Ben de Kocaeli’nin tümünde okul servisi yapan güzergah izin belgesi almamış araçların yarın bağlanmamaları için servis yapmayın diyorum. Çok araç bağlandı; sizlerden ricam güzergah izin belgesi olmadan talebe servisi yapmayın; araçlarınız bağlanmasın.  Önümüzdeki hafta okullar kapalı, herkes ama herkes belgesini alsın. Genel sekreterimiz de aradı beni, 1 hafta UKOME sıkı çalışacak, herkes belgelerini alsın. Birlik ve beraberlik içerisinde bazı sıkıntılarımızı aşacağız. Büyüklerimiz de Allah razı olsun. Okullar açılalı 4 ay oldu. Bize bir imkan verdiler. Büyükşehir Belediye Başkanımızdan Allah razı olsun; okul taşıtı olmayan araçlara biz belge aldık. Herkes gelsin, UKOME’yi de çalıştıracaklar” dedi. Selçuk Esmer GEÇAL

Kaza sonrası servis krizi!