Sınıf Öğretmenliğinde Değişim Kararı Öğretmenlere Bağlı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ilkokulda dört yıl aynı öğretmenin derslere girmesi uygulamasında öğretmen görüşlerinin yeni modelin şekillenmesinde etkili olacağını duyurdu.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ilkokullarda dört yıl boyunca aynı öğretmenin derslere girmesi uygulamasının değişeceği yönündeki yeni model hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, dünyada eğitim alanında uzmanlaşmaya yönelik farklı modellerin yaygınlaştığını belirterek, bazı okullarda belirli derslere branş öğretmenlerinin girmesi yönünde talepler geldiğini ifade etti. Bakanlık olarak öğretmenlerin görüşlerini aldıklarını söyleyen Tekin, henüz kesinleşmiş bir düzenleme bulunmadığının altını çizdi.
İLKOKULDA UZMANLAŞMA TALEBİ GÜNDEMDE
Bakan Tekin, eğitim alanında artan uzmanlaşma beklentisinin, ilkokul eğitim süreçlerini de etkilediğini belirtti. Özellikle bazı derslerde branş öğretmenlerinin görev alması yönünde gelen talepleri değerlendirdiklerini kaydeden Tekin, bu konuda öğretmenlerin fikirlerini önemsediklerini ve kapsamlı bir istişare süreci yürüttüklerini vurguladı.
YENİ MODELDE 1. VE 2. SINIFLAR AYRILABİLİR
Yeni model kapsamında, ilkokulun ilk iki yılı ile son iki yılında farklı sınıf öğretmenlerinin görev yapması seçeneğinin değerlendirildiğini dile getiren Tekin, konuya ilişkin şunları söyledi: “Bir uzmanlaşma beklentisi var. Haliyle biz de öğretmenlerimize ‘Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?’ diye soruyoruz. An itibarıyla karar verdiğimiz, yapacağız dediğimiz bir konu değil.” Bakan Tekin, bir öğretmenler odasında yaptığı değerlendirmeye ilişkin ise, “İlkokul birler ve ikiler yaş grubu itibarıyla birbirine daha yakın gruplar. Üç ve dörtler daha yakın gruplar. Dolayısıyla ilkokul sınıf öğretmenlerini bir ve ikiyi okutanlar, üç ve dördü okutanlar diye ayrılsa acaba nasıl olur, ne düşünüyor diye öğretmenlerimizin fikrini alıyoruz.” ifadelerini kullandı.
ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ BELİRLEYİCİ OLACAK
Söz konusu modelin henüz tartışma aşamasında olduğunu ve öğretmenlerin görüşlerinin bu süreçte belirleyici olacağını vurgulayan Tekin, “Bu henüz tartışma aşamasında. Bununla ilgili gerekirse Temel Eğitim Genel Müdürlüğümüz çalıştaylar yapar. Belki onun sonunda öğretmen arkadaşlar istemezlerse vazgeçilir.” dedi. Bakan Tekin, öğretmenlerin eğitim süreçlerindeki etkin rolüne dikkat çekerek, her türlü değişikliğin onların fikirleri doğrultusunda şekilleneceğini belirtti.
BAKANLIKTAN HENÜZ SOMUT BİR ADIM YOK
Bakan Tekin, yeni uygulamanın kısa vadede hayata geçirilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, konunun henüz fikir aşamasında olduğunu yineledi. Tekin, “Bu konuya ilişkin Bakanlığımızdan somut, olgunlaşmış veya atılmış bir adım yok şu anda, bugünden yarına da yapılacak bir iş değil zaten.” ifadeleriyle, kamuoyunda oluşan beklentilerin aceleci olmadığını ve kapsamlı bir değerlendirme sürecinin devam ettiğini açıkça belirtti.
Kaynak: Özgür Kocaeli Gazetesi