KİLO VERMEK: DANIŞANLARIM GÖZÜNDEN

Sevgili danışanlarımla ilk seansımız rutin olarak kişiyi ve yaşam tarzını tanıma, profesyonel vücut analizini yorumlama odaklı ilerliyor. Sonrasında diyet planlaması yapıyorum.

Yağ kaybı hedeflediğimiz danışanlarımın diyet listesine baktığında genel tepkisi “Bunlarla kilo almam değil mi?” oluyor. Değerli okurlar kilo vermek için kalmanız gerekmiyor. Dahası aç kalarak kilo kaybetmek sağlıksız tablolar oluşturabiliyor.
Diyet planını uygulamaya başladıktan ortalama birkaç gün içerisinde büyük kesimde üst karındaki rahatsız edici şişlik iniyor ve sindirim hareketlerinin rahatladığına dair geri bildirimler alıyorum.

Sürecin devamında ortalama 1 hafta sonunda anlamlı yağ kaybı başladığında “Merdivenleri daha rahat çıkıyorum”, “Arkadaşlarımla yürüyüşe çıkardık yorulurdum, artık hemen yorulmuyorum”, “Eşim gece arada horladığımı söylerdi, horlamam kesildi” gibi geri bildirimleri çok sık alıyorum. Bunlar tabiki beklediğimiz tablolar. Bazı kesimlerde daha erken bazılarında zamanla gelişse de konu “YAĞ KAYBI” olduğunda hormon, solunum, fiziksel hareketler ve hatta ruh halinde bile olumlu gelişmeler daima beklediğimiz sonuçlardır.
Tüm bu güzel sonuçları aç kalmadan deneyimlemek mümkün.

İlk seansta aldığım genel günlük besin tüketim kaydında fazla kilolu danışanlarımın ana veya ara öğünleri atladığını gözlemliyorum. Genelde iş temposundan veya farklı sebeplerden gün içerisinde öğün yapmayı unutmaları veya gerek duymayıp atlamaları ortak özellikleri arasında yer alıyor. Bu durum henüz yayınlanmamış olan bir klinik çalışmamda da obez bireylerde istatiksel olarak anlamlı bir özellik.

Yağ kaybı hedeflediğimizde ikinci hedef yağ kaybederken kas kütlesini korumaktır. Öğün sıklığını artırmak bu noktada etkili yöntemler arasında yer alıyor. Yani öğün sıklığının arttığı ve tabiki uzman tarafından hazırlanmış hesaplı bir diyet planı aç kalmadan kilo vermeniz için yeterli olabiliyor.

Besin tüketim kayıtlarında sık rastladığım geri bildirimlerden diğeri ise “Aslında ekmek hiç tüketmiyorum/ihtiyaç duymuyorum” oluyor. Olay ne yazık ki bundan ibaret değil. Hatta bazı bireylerde ekmeği tamamen kesme davranışı tatlıya yönelimi artırabiliyor. Bu açıdan daima üzerinde durduğum bir nokta
“İhtiyacınız olan şey katı kurallar, aç kalma değil tabağınızdaki “denge” dir”. Basit bir denge eğitimi bile yağ yakımınızı ve sonrasında verdiğiniz kiloyu korumanızı büyük oranda sağlar.
Göz ardı etmemek lazım mevcut bir kronik rahatsızlığınız varsa, diyet planlamanızda değişiklikler gerektirecektir.

Diyet bildiğiniz kadar külfetli bir iş olmayabilir. Kendinize şans tanıyın..

Sevgi ve selamlar