KO-MEK’te hayat bulacak

Kocaeli’nin bin yıllık tarihi ve kültürel hazinesini Bilge Şehir Kocaeli gibi önemli bir çalışma ile koruma altına alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentin değerlerini KO-MEK ile halka taşıyor.

KO-MEK’te hayat bulacak
24 Eylül 2018 Pazartesi 10:24

Kocaeli’nin kültür mozaikleri arasında yer alan asırlık lezzetleri, Kandıra Bezi ve Hereke Halısı gibi birçok değeri KO-MEK’te açılan branşlarla halka öğretilecek. Bu sayede bir yandan Bilge Şehrin unutulmaya yüz tutan değerleri yaşatılırken, diğer yandan kurslarda yetişen yeni girişimcilerle istihdama katkı sağlanacak.

PİŞMANİYE MODÜLÜ İLE YOLA ÇIKILDI

KO-MEK “Bilge Şehir Kocaeli” çalışmalarını pişmaniye yapımı modülünün hazırlanması ve eğitimleriyle başladı. Yaklaşık beş asırdır bu topraklarda varlığını sürdüren pişmaniye tatlısının yaşatılması için KO-MEK’te “Pişmaniye Yapımı Kursu” açıldı. Çok sayıda vatandaşın başvurduğu kurs aynı zamanda KO-MEK’in istihdam seferberliği hamlesine önemli katkı sundu. Kursu başarıyla tamamlayanlar yıllardır eleman açığı yaşayan pişmaniye sektörüne adeta can verdi.

AÇILACAK KURSLAR

KO-MEK, pişmaniye yapımı kursunun yanı sıra yeni eğitim dönemi içinde Bilge Şehir Kocaeli’nin; Kandıra Bezi, Kocaeli’nin asırlık lezzetleri ve Hereke Halısı gibi diğer önemli kültür modülleri için kurslar açtı.

KANDIRA BEZİ KO-MEK’TE HAYAT BULACAK

KO-MEK bu kapsamda, 2 bin yıllık geçmişe sahip Kandıra bezinin yaşatılması için kolları sıvadı. KO-MEK unutulmaya yüz tutan bu önemli değeri yaşatmak için yeni eğitim dönemi içinde “Kandıra Bezi Dokuma Branşı” açtı. Kurs, bu eğitim döneminde faaliyetlerine başlayacak.

ASIRLIK LEZZETLERİ KO-MEK MUTFAĞINDA

Bilindiği gibi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı geçen yıl gerçekleştirdiği bir çalışma ile tarihi 5.000 yıl öncesine dayanan Bilge Şehir Kocaeli’ne özgü lezzetleri bir kitapta toplamıştı. “Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabında Kocaeli yöresine özgü 148 adet yiyecek ve içeceğin tarifi, fotoğrafları ve bazılarının ilginç hikâyelerine yer verildi. KO-MEK bu eğitim dönemi içinde asırlık tarifleri Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı branşıyla halka öğretecek. Bu lezzetleri kursiyerlere anlatacak olan usta öğreticiler ise kısa bir süre önce Türkiye Genç Aşçı Milli Takım Direktörü Naif Bagi tarafından eğitime alındı. Usta öğreticiler Bagi gözetiminde tarifleri öğrenmeye ve uygulamaya başladı.

HAK ETTİĞİ DEĞERİ KO-MEK’TE YAŞACAK

Öte yandan tarihi zenginliklerimiz arasında yer alan ve imalatı unutulmaya yüz tutmuş Hereke Halısı için de KO-MEK’te kurs açılacak. Vatandaşlar dünyaca ünlü bu halının dokumasını açılan istihdam kursunda öğrenecek. Ayşe KAHRAMAN


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.