Anasayfa > Sağlık  >  İlimizdeki her 4 ölümden biri sigara kaynaklı

İlimizdeki her 4 ölümden biri sigara kaynaklı


Yeşilay Kocaeli Şube Başkanı Salih Işık insanların nasıl bağımlı hale geldiğini, bağımlı bir insan haline gelinmemesi için ne yapılması gerektiğini, ülkemizde ve Kocaeli’de sigaraya bağlı ölümlerdeki son durumu anlattı.


İnsanların daha çok gençlik, ergenlik dönemlerinde bağımlı hale geldiğini ve bunu kendilerini ispatlamak, kabul ettirmek amaçlı yaptıklarını ifade eden Salih Işık, yaklaşık bir yıldan beri sahaya inemediklerini bunun da nedeninin koronavirüs salgını olduğunu belirtti. Kişinin hangi ortamlarda ve durumlarda bağımlı olmaya yöneldiğini de açıklayan Salih Işık şu ifadeleri kullandı:

MERAK VE ÖZENDİRME

“İnsanların sigaraya başlamasında etkili olan iki önemli nokta var, biri merak diğeri ise özendirme. Her ne kadar devlet kapalı alanlarda içilmesini yasaklamış olsa da diğer alanlarda içilmeye devam ediliyor. Kapalı alanlar dışında insanlarımız internete, filmlere ve dizilere bakıyorlar. Bu bir küresel saldırı biçimidir ve özendirme de en önemli kriteridir. Toplumun tanınmış insanları, diğer insanlar özensin diye kullanıyor.

HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN

Çocuklarda akran baskısı da çok fazla etkili olabiliyor. Çocuklarımıza hayır demeyi öğretmemiz gerekiyor. Mesela çocuk küçükken biz sevmek istiyoruz ve zorla seviyoruz ya da çocuk yemek yemek istemiyor ama zorla yediriyoruz. Anneler ve babalar çocukları zorlarsa çocuklar hayır demeyi öğrenemez. Akran baskısının etkisini azaltabilmek için çocuklarımıza hayır demeyi öğretmeliyiz ki kendine zarar verebilecek olan durumlara hayır diyebilsin.

AHLAK DEĞİL, SAĞLIK SORUNU

İnsanlar böyle bir durumla karşı karşıya kaldığında bunun bir ahlak sorunu değil de sağlık sorunu olduğunu bilmesi gerekiyor. Örneğin bir çocuk madde kullanır, aile o noktada ‘benim çocuğum ahlaksız’ dememeli. Yakınları nasıl ki zarar görünce, bir yeri yaralanınca doktora götürüyorsa, bağımlılık durumunda da kişiyi uzman kişiye götürmek lazım çünkü bu bir ahlak sorunu değil sağlık sorunu.

BİR KEREDEN BİRŞEY OLMAZ!

Bireyi bağımlı hale getirmek isteyen kişiler genelde eğlenceye gidilen yerlerde, kafelerde, üzüntülü ve sıkıntılı dönemlerde, anne ve babadan uzak olunan ortamlarda, kimsenin göremeyeceği yerlerde, parkların ve bahçelerin sakin olduğu zamanda ortaya çıkar. Bağımlı yapılan insanlar ise genelde benim iradem güçlüdür, ottur zararı yoktur, bir kere kullanmaktan bir şey olmaz, sadece zayıf insanlar bağımlı olur gibi kalıplarla kandırılıyorlar.

121 BİN ÖLÜM SİGARADAN

Türkiye genelinde 2019 yılı içerisinde 435 bin hayatını kaybeden vatandaşımız söz konusu ve bunlardan 121 bini sigaraya bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybetmiş durumda. Türkiye genelinde 435 bin kişiden 121 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor olması çok üzücü ve kötü bir durum. Bu rakamlar şunu söylüyor, her dört kişiden biri hayatını sigaradan dolayı yitiriyor. Kocaeli’de 2019 yılında 8 bin 700 kişi vefat etmiş ve bunların dörtte biri yani 2 bin 500’e yakını sigaraya bağlı nedenlerden ölmüş olabilir.


Sıradaki Habere Kaydır