Kadıoğlu’ndan sağlıklı yaşam ilkeleri!


Gebze İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla yazılı bir bildiri yayınladı.


Kadıoğlu’ndan sağlıklı yaşam ilkeleri!

Doğum oranlarının düşmesi ve teknolojik gelişmelerin sağlık hizmetlerinde etkili kullanımı, bilinçli beslenme ve hareketli yaşam, ortalama yaşam beklentisinin uzamasına ve yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki payının artmasına olanak sağladığını belirten Kadıoğlu, Yaşlı nüfus artış hızına paralel olarak yaşlılık ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık yaratmak amacıyla tüm dünyada 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü olarak anıldığını hatırlattı.

‘’SAĞLIK SORUNLARINDAN KORUNMAK GEREKİR’’

Ülkemizde yaşlı nüfus (65 ve daha yukarı yaş) giderek yükseldiğini ve yaşlılarımızın toplumsal yaşama aktif olarak katılmalarını, sosyal, kültürel ve ekonomik haklara sahip ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamanın, kişi, kurum ve devlet olarak öncelikli görevi olduğunu belirten Kadıoğlu, “Nüfusun yaşlanması sağlıktan sosyal güvenliğe, çevreye, iş olanaklarına, sosyal kültürel faaliyetlere ve aile hayatına kadar toplumun tüm yönlerini etkilemektedir. Bu öngörüden hareketle Sağlık Bakanlığımız çalışma planlarında yaşlılık ve sağlık hizmetlerinin düzenlenmesine özel önem verilmekte. İnsanlarda da görülen pek çok hastalığın ilerleyen yaşla birlikte arttığı bilinmekte. Yaşlılıkta daha iyi ve kaliteli bir yaşam için bu sağlık sorunlarından korunmak gereklidir’’ dedi.

KADIOĞLU, YAŞLILAR GÜNÜNÜ KUTLADI

Kadıoğlu sağlıklı yaşlanmak için gerekli olan başlıca üç ilkeyi; ‘Yeterli ve dengeli beslenme, Doğru fiziksel aktivite ve egzersiz yapma ve Alkol ve sigara kullanımından uzak durmak’ olarak açıkladı. Sağlıklı Yaşam İlkeleri olarak bilinen bu kurallara uyulması durumunda yaşlanma ile ortaya çıkabilecek olan önemli sağlık sorunlarından başarılı şekilde korunmak mümkün olduğunu belirten Kadıoğlu, “Bu vesile ile gölgelerinden daha çok faydalanmayı umduğumuz ulu çınarlarımız olan büyüklerimizin Yaşlılar Gününü kutluyor, hayatlarının bu dönemlerini sağlıkla geçirmelerini temenni ederek, hepsinin saygı ile ellerinden öpüyorum.” dedi. Selvi Geçal