GTÜ MARTEST, Ulusal Kimlik Kazandı

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, GTÜ’nün Afetlerle Başedebilir Yapılar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (MARTEST), “Ulusal Deprem ve Yapı Mühendisliği Laboratuvarı” statüsüne kavuştu.
Afet Risklerine Karşı Ulusal Laboratuvar
MARTEST, afetlerin yapılarda oluşturabileceği zararları önceden belirlemek ve bu zararları azaltmaya yönelik çalışmalar yapmak amacıyla kurulan bir laboratuvardır. Protokolle birlikte MARTEST, Türkiye genelinde afet risklerini azaltmak, depreme dayanıklı yapı stoku oluşturmak ve yeni yapım teknolojileri geliştirmek üzere çalışmalar yürütecek.
Ulusal Deprem ve Yapı Mühendisliği Laboratuvarı, yapı teknolojisinin öncü ülkesi olma hedefiyle, bina tasarımı ve uygulamasında kullanılacak yapı malzemeleri konusunda gelişim sağlamak üzere eğitim faaliyetleri ve iş birlikleri yürütecek.
Uluslararası Destek ve İş Birlikleri
MARTEST, Japonya Bilim ve Teknoloji Ajansı (JST) ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından desteklenen SATREPS programı kapsamında, afet etkilerini azaltmak ve bu konudaki ulusal ve uluslararası teknolojileri test etmek amacıyla projeler yürütmektedir. Temmuz 2023’te başlayan laboratuvar inşaatının 2024 yılı sonunda tamamlanması ve 2025’te faaliyete geçmesi planlanmaktadır.
GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar’ın Açıklamaları
GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, “Laboratuvarın ülkemize, özellikle deprem ve diğer olası afetlere karşı toplumsal farkındalık ve dirençli kent yaşamı kavramını kazandırılması konusunda önemli bir rol oynayacağını düşünüyoruz. Ülkemizi acılara boğan afetlerin bilim ışığında çözüm önerilerine derhal kavuşması için tüm paydaşlarımız ile birlikte somut çalışmalar çıkarmaya başladık ve tüm gayretimizle devam edeceğiz. Ulusal Deprem ve Yapı Mühendisliği Laboratuvarı’nın ülkemize hayırlı olmasını dilerim” dedi.