Anasayfa > Ekonomi  >  Memur Maaşlarına Temmuz Zammı Beklentisi

Memur Maaşlarına Temmuz Zammı Beklentisi



Türkiye’de memur ve emekli maaşlarında yapılacak yeni düzenlemelerin ne olacağı merak konusu. Ocak 2024’te memurlar %49,25 oranında zam almış, memur maaşları 32.860 TL, memur emeklilerinin maaşı ise 14.740 TL seviyesine çıkmıştı. Şimdi ise tüm gözler Temmuz 2024’te açıklanacak yeni zam oranlarında.

İstatistiklerle Memur Maaşı Artışı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılının ilk aylarında enflasyon oranları sırasıyla %6,70, %4,53 ve %3,16 olarak kaydedildi. Nisan ayında ise enflasyon, %3,18 aylık ve %69,80 yıllık oranla 17 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, memurların maaş zammı hesaplamalarını etkileyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

Enflasyon Farkı ve Toplu Sözleşme Etkisi

Nisan ayı itibarıyla belirlenen 4 aylık enflasyon farkı %18,72 olarak gerçekleşti. Bu fark ve toplu sözleşme gereğince %10 eklenerek yapılan hesaplama sonucu, memur zamları ilk 4 ay için %13,56 olarak uygulandı.

Merkez Bankası Tahminleri ve Zam Beklentileri

Merkez Bankası’nın verilerine göre, 6 aylık enflasyon beklentisi %25,39 olarak öngörüldü. Bu, 6 aylık memur enflasyon farkının %9,03 ve toplam zam oranının ise %19,93 olabileceğini gösteriyor.

Ekonomist Muhammet Bayram‘ın değerlendirmesine göre, “Şu anda yüzde 18.72 oranında 4 aylık enflasyon farkı hak edildi. Mayıs ve Haziran ayı enflasyon rakamları ise belli olmadı. Aylık yüzde 3’er enflasyon farkı gelse toplamda 6 ayda yüzde 25’lik fark ortaya çıkıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 5 puanlık refah payı artışı bekliyorum. Burada yüzde 30 oranında bir zam yapılabilir,” dedi. Ayrıca, “Memur ve memur emeklileri ise bu dönemde toplu sözleşmeden dolayı 5 puan daha az zam alacak. Memur ve memur emeklileri yüzde 20 zammı hak edeceklerdir. Ama son yıllarda memur emeklileri ile SSK, Bağ-Kur emeklilerin maaş zamları eşitlenmişti. Bu dönemde de memur emeklilerinin zam oranının SSK, Bağ-Kur emeklileri ile eşitleneceğini düşünüyorum. Yüzde 25 olan enflasyon farkına 5 puanlık artış yapılarak yüzde 30 zam yapılacağını tahmin ediyorum.”

Seyyanen Zamın Durumu

Bayram, ayrıca “Memurlara geçtiğimiz dönemlerde 8 bin TL seyyanen zam yapılmıştı. Şu anda en düşük memur maaşı 33 bin TL seviyesinde. O nedenle ben memurlara ilave bir refah payı artışı olacağını düşünmüyorum. Yüzde 20 civarında bir zam yapılacaktır,” şeklinde konuştu.

Ocak ayı zammıyla birlikte seyyanen zam uygulaması da netlik kazandı. Bu zam, kamu görevlilerinin özlük haklarına dair 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye “Ek Madde 40” ile dahil edilmişti. Söz konusu maddeye göre, belirli kamu görevlilerine her ay ek ödeme yapılıyor. Seyyanen zam, Ocak ayından itibaren net olarak 12.055 TL olarak uygulanmaya başlandı.


Sıradaki Habere Kaydır