Anasayfa > Genel  >  "Bu bir Depolama projesidir"

"Bu bir Depolama projesidir"


PELİTLİ KÖYÜNE YAPILMASI PLANLANAN FUAR ALANI İLE İLGİLİ ŞEHİR PLANCISI AZİZOĞLU’DA GÖRÜŞ BİLDİRDİ:


Gebze Pelitli mevkiine Mermerciler Borası ve Fuar alanı yapılması adı altında İstanbul merkezli Doğaltaşçılara verilmesi planlanan 1250 dönüm arazi için kamuoyundan tepkiler gelmeye devam ediyor. Gebze’de yaşayan ve babası Gebze’nin ilk müteahhitlerinden olan  Serbest Şehir Plancısı Bahadır Yusuf Azizoğlu gündemdeki Mermerciler Fuar alanı ile ilgili olarak gazetemize değerlendirmelerde bulundu.
 
Mermerciler Fuar alanının 17.03.2016 tarihli Büyükşehir Belediye Meclisinde, tüm meclis üyelerinin oybirliği ile 1/5000 ölçekli planlara işlendiğini ve şu anda Gebze Belediyesi Meclisinde 1/1000 planlara işlenmesinin görüşüldüğünü belirten Azizoğlu, Gebze’yi önemseyen ve bulunduğu makamı kaybetmekten korkmayan herkesin, bu projede önerilen 750 dönümlük mermer depolama kısmına ve fuar alanının konumuna karşı çıkması gerektiğini vurguladı.  Azizoğlu sözlerine şu şekilde devam etti;
 
DEPO ALANI MI FUAR MI?
Orman arazileri üzerine fuar gösterip, şahıslardan topladıkları alanları depolamada kullanacaklarını iddia eden Azizoğlu sözlerine şu şekilde devam etti; “Proje alanı 1250 dönüm, bunun yaklaşık 500 dönümü orman arazisi üzerinde, kalan 750 dönüm özel mülkiyet üzerinde tasarlanmış. Ormandan tahsis edilecek alan üzerinde mermer borsası, sergi alanları, eğitim alanları gibi fuar alanının esasını teşkil edecek alanlar var, özel mülkiyet üzerinde tasarlanan kısım ise çoğunlukla depolama hatta bir adet öneri akaryakıt istasyonu var. 750 dönümlük depolama alanı, fuar alanında beğenilecek taşların, alıcı tarafından kolayca alınabilmesi iddiası ile önerilmiş. Satın alma işlemi için depolama alanlarının fuar alanının yanında olması zorunluluğu anlamsız. Fuar da beğenilen taşlar, Türkiye’nin herhangi bir yerinde bulunan ocağa veya üretim tesisine sipariş ile ürettirilebilir ve alıcıya sevk edilebilir. Bu 750 dönümlük depolama sahası Türkiye ve Gebze için önemli olabilecek bir kamu projesinin kuyruğuna takılmış rant projesi gibi görünmektedir” dedi.  
YER SEÇİMİ DOĞRU DEĞİL
Ulaşım açısından da fuar alanın yer seçiminin uygun olmadığını da belirten Azizoğlu, “Önerilen sahanın kuzeyi, güneyi ve batısı Gebze’nin gelecek nüfusunun barınacağı konut alanları. Doğusu Ballıkayalar Doğal Sit Alanı ile çevrili. Saha, tam erişim kontrollü mevcut Otoyola 7 km, yeni Otoyol Projesine en yakın gişe için 5 km mesafede ve bu ana yollara ulaşım için önerilen fuar alanı ile bağlantı sağlayabilecek yarı erişim kontrollü yol bulunmamakta. Bu durum, konut alanları için önerilmiş ana arterlerin kullanılacağını veya doğuda bulunan Ballıkayalar Doğal Sit alanını ikiye bölecek yeni bir yolun önerileceğini göstermekte. Her iki alternatif de Gebze için hayırlı olmayacaktır. Sonuç olarak; özel girişimcilerin isteği doğrultusunda, dar çerçeveli karar alma mekanizmalarının ürünü olan mevcut gündemdeki sözde fuar alanı projesi; konumu, içeriği, depolama sahaları, akaryakıt istasyonu ve kimler tarafından organize edildiği sorgulanarak durdurulmalıdır.”  Serbest şehir plancısı Bahadır Azizoğlu ayrıca GTO Nail Çiler tarafından da uzun süredir gündem konusu edilen, Türkiye ve Gebze için önemli bir kamu projesi olan uluslararası fuar alanının, özel bir girişimin değil, bir kamu projesi olarak Gebze’ye kazandırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.


Sıradaki Habere Kaydır