Anasayfa > Gündem  >  Kuruyan çeşmenin suyu boşa akmış!

Kuruyan çeşmenin suyu boşa akmış!


Gebze Osman Yılmaz Mahallesi'nde Mualla Ateş Benzin İstasyonu karşısında bulunan, 238 yıllık bir geçmişi olan eski adı İncirli Çeşme yeni ismi Çınarlı Çeşmenin kuruyan suyunun sebebi belli oldu.


Gazetemiz 10 yıldır suyu akmayan çeşmeyi besleyen yer altı suyunu, suyun çıktığı noktada tespit etti. Eski tarihlerde burada bulunan Namazgah sebebi ile inşa edilen tarihi çeşme uzun yıllar Gebze’ye gelenlerin mola verdiği, suyundan kana kana içtikleri bir dinlenme noktası olarak kullanılmış. 2017 yılında Gebze Belediyesi tarafından onarımı yapılan ve 10 yıldır akmayan suyu sebebi ile bakımsız ve harap bir halde duran çeşmenin suyunun yönünün değiştirildiği, bu sebeple çeşmede su akmadığı öğrenildi.

İNŞAAT YAPIMI SIRASINDA FARK EDİLDİ

Gazetemiz yaptığı araştırmada, çeşme yakınında inşaat yapan müteahhit Güngör Muslu, çeşmenin su kaynağını tesadüfen inşaat sırasında bulduklarını belirterek, bu suyun ve civardaki yer altı kuyularının bölgeyi besleyebilecek su rezervine sahip olduğunu, yetkililerin bunu dikkate almaları gerektiğini söyledi. İnşaat sahibi müteahhit Güngör Muslu, gazetemize yaptığı açıklamada inşaatın hafriyatı sırasında bu suyun ait olduğu  kuyuda taşkınlık olduğunu fark ettiklerini, durumu yetkililere bildirdiklerini ancak henüz bir girişimde bulunan kimsenin olmadığını söyledi. Muslu açıklamalarına şöyle devam etti, ”Yan parselde de su kuyusu varmış ve burada eski tarihlerde  yıkama yağlama tesisi için çeşmenin suyunun yönü değiştirilmiş. Bu tesisin çalışmasından  sonra bu kuyu kurumuş ve çeşmenin suyu akmamaya başlamış, Burada çıkan suyun çok eski bir kaynak olduğunu biliyoruz. Buradaki suyun boşa akması yerine, toplum için değerlendirilmesi en azından tarihi çeşmeye su verilmesini istiyoruz.  Malum kuraklık dönemi yaşıyoruz,  bu suyun ihtiyaç durumunda kullanılması gerekiyor. Hatta bu kaynakla yanımızda bulunan parkın ve hastane tarafındaki parkların sulama işlemleri yapılabilir. Bu su kanala akıyor, bizim içimiz buna elvermiyor. Sadece bizim parselden çıkan su saatte  10 ton civarında olduğunu tahmin ediyorum. Bu  suyun mutlaka kullanıma sokulması , bu çeşmenin de yeniden akar hale getirilmesi gerekir.” dedi.


Sıradaki Habere Kaydır