Gebze Mizan Operasyonu’nda Şok Gelişme: Yakalanan Şüphelinin Evinden Yaklaşık 4 Milyon TL Çıktı

Gebze Merkezli Mizan Operasyonu’nda Yeni Gelişme: Milyonlarca Lira Nakit Para Ele Geçirildi
Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen geniş kapsamlı “Mizan Operasyonu” soruşturmasında hakkında yakalama kararı bulunan M.Ö. isimli şahıs dün gözaltına alındı. Şüphelinin ifadesi doğrultusunda İstanbul Pendik’teki ikametinde yapılan aramada, çuval ve torbalar içerisinde toplam 3 milyon 912 bin 800 lira nakit para ele geçirildi.
Bu operasyon, Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde “suç işlemek amacıyla örgüt kurma, örgüte üye olma, nitelikli dolandırıcılık ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na Muhalefet” suçlarına yönelik başlatılan soruşturmaların bir parçası olarak gerçekleşti.
MİZAN OPERASYONU’NUN GEÇMİŞİ VE ÖRGÜT YAPISI
Soruşturma kapsamında yapılan incelemelerde, örgüt yöneticisi olduğu belirlenen O.U. isimli şahsın talimat ve yönlendirmeleriyle organize bir dolandırıcılık ağı kurulduğu tespit edildi. Şebekenin, maddi zorluk çeken işsiz vatandaşlar adına gerçekte hiçbir ticari faaliyeti bulunmayan paravan firmalar kurduğu belirlendi.
Bu paravan firmalar üzerinden yüksek meblağlı sahte faturalar düzenleyen şüphelilerin, söz konusu faturaları belli bir komisyon karşılığında kullanıcı firmalara sattığı ve haksız kazanç temin ettiği tespit edildi. Sahte faturaları satın alan firmaların ise bu işlemleri defterlerine kaydederek vergi kaçırdıkları ve kamu zararına yol açtıkları öğrenildi.
9 İLDE EŞ ZAMANLI DÜZENLENEN İLK OPERASYON
Soruşturma kapsamında ilk büyük operasyon, 29 Eylül tarihinde Kocaeli, İstanbul, Ankara, İzmir, Erzincan, Mersin, Gaziantep, Diyarbakır ve Kahramanmaraş olmak üzere toplam 9 ilde eş zamanlı olarak düzenlendi. “Mizan Operasyonu” adı verilen bu baskınlarda, yasa dışı faaliyetlerle bağlantılı 155 firma ve 117 şüpheli belirlenmişti.
Operasyonda yakalanan 52 şüpheli, haklarında tutuklama talebiyle Gebze Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Yapılan sorguların ardından 31 şüphelinin tutuklanmasına, 21 şüpheli hakkında adli kontrol uygulanmasına karar verilirken, 8 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.
YENİ GELİŞMELER: ŞÜPHELİ YAKALANDI, MİLYONLARCA LİRA ELE GEÇİRİLDİ
Soruşturmanın devamında, hakkında yakalama kararı bulunan M.Ö. de 7 Ekim tarihinde yakalanarak gözaltına alındı. Başsavcılığın yaptığı açıklamaya göre, M.Ö. ifadesinde soruşturma dosyasına konu 155 şüpheli firmadan biri olan E.D. AŞ’nin çeklerinin tahsil edilmesinin ardından hesabına 6 milyon 210 bin lira gönderildiğini, bu parayı bankadan nakit olarak çektikten sonra İstanbul’un Pendik ilçesindeki ikametine götürdüğünü beyan etti.
Bu beyan üzerine şüphelinin ikamet ve müştemilatında yapılan aramada, bodrum katta çuval ve torbalar içerisinde toplam 3 milyon 912 bin 800 lira nakit para bulundu. Ele geçirilen bu para hakkında, “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçu kapsamında el koyma tedbiri uygulandı.
SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR
Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı, Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Gebze Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Büro Amirliği ile Vergi Denetim Kurulu Başkanlığıyla koordineli bir şekilde soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü bildirdi.